home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Ministar bez portfelja u italijanskoj vladi Roberto Kalderoli (Calderoli) rekao je da bi pomoć države kompaniji Fijat (Fiat) izazvala "narodnu pobunu".

"Desiće se narodna pobuna, ako još jednom rešimo da damo pomoć Fijatu", rekao je Kalderoli, koji je u vladi premijera Silvija Berluskonija (Berlusconi) zadužen za smanjenje birokratije i pojednostavljenje zakona.

Kalderoli, koji je ministar iz redova desnice, rekao je za italijansku TV RAI da je država mnogo puta intervenisala u slučaju Fijata i dodao da se ne može nastaviti s praksom da se dug deli, a da kompanija zadržava profit.

Fijat je prošle nedelje saopštio da će 2009. godina biti "najteža godina ikada" u njegovom poslovanju i objavio da je dug trostruko veći od predviđenog.

Suočen sa padom prodaje, Fijat je privremeno zatvorio fabrike širom Italije i suspendovao više hiljada radnika.

Italijanski proizvođač automobila planira partnerstvo sa američkim Krajslerom (Chrysler).

Berluskoni je za sredu zakazao sastanak sa predstavnicima automobilske industrije u Italiji kako bi se razmotrile mere za pomoć tom sektoru u okolnostima svetske ekonomske krize.

On je ranije govorio o "pomoći koja neće mnogo koštati državu" i potrebi da se osigura da italijanske kompanije ne zaostaju za svojim konkurentima u inostranstvu.

Autor : Beta.co.yu

Foto : Fiatčitanja : 879Komentari