home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Vlada u Londonu je najavila da će priteći u pomoć ugroženoj britanskoj auto-industriji garantovanjem zajmova u vrednosti 2,3 milijarde funti (3,25 milijardi dolara), koji bi proizvođačima automobila trebalo da pomognu da se izbore sa padom tražnje.

Najavljujući meru u parlamentu, britanski ministar za biznis i preduzetništvo Piter Mandelson je rekao da se u Britaniji nalaze neke od najproduktivnijih svetskih fabrika automobila i da im vlada ne nudi "blanko ček", niti dotacije.

"Za budućnost, Britaniji treba ekonomija sa manje finansijskog inženjeringa, a više prave proizvodnje", rekao je Mandelson, aludirajući na pomoć koju je država već odobrila ugroženim bankama.

Rojters podseća da još nekoliko evropskih zemalja razmatra mogućnost pomoći svojim auto-industrijama, teško pogođenim finansijskom krizom, koja otežava dobijanje kredita za kupovinu novih vozila.

Italijanska vlada je za sutra zakazala razgovore sa proizvođačima vozila, na kojima bi trebalo da budu razmotrene moguće mere pomoći, dok Francuska razmatra paket pomoći vredan šest milijardi evra.

U Nemačkoj je slika nešto povoljnija, jer je vlada najavila nameru da izdaje sertifikate, u vrednosti 2.500 evra, svim kupcima novih automobila koji se odreknu vozila starih najmanje devet godina, što je privuiklo kupce.

Američka vlada je već odobrila 17 milijardi dolara pomoći domaćoj autoindustriji, a pod pritiskom je da odobri još.

Autor : Tanjug.co.yu

Foto : Land Roverčitanja : 942Komentari