home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Krajsler i Fijat ponudiće tržištu Severne Amerike sedam novih vozila u okviru planirane saradnje, tvrdi internet portal Automotiv njuz.

Od sedam modela koji će se izrađivati u Krajslerovim fabrikama u Severnoj Americi i prodavati preko odabranih dilera robnih marki "Krajsler", "Dodž" i "Džip", četiri će se isporučivati pod robnom markom Krajsler, a tri kao Fijat ili Alfa romeo.

Fijat je prošle semice obelodanio ugovor o preuzimanju 35 odsto akcija u posrnulom američkom Krajsleru, u zamenu za pristup tehnologijama i novom tržištu.

Prema tom neobavezujućem ugovoru Fijat neće plaćati gotovinom akcije Krajslera čijih se 80,1 odsto deonica nalazi u vlasništvu američkog investicionog fonda Seberus.

Sajt navodi da proizvodni plan uključuje vozila na četiri Fijatove platforme i da dve kompanije još nisu donele odluku o vremenu početka saradnje, niti o obimu proizvodnje.

Navodi se da timovi dveju kompanija upravo rade na detaljima plana koji bi mogao da se postigne do kraja aprila, a prema kome će Krajsler proizvoditi "fijat 500" u njegovoj meksičkoj fabrici Tolukam, u kojoj sada izradjuje terenac "dodž džerni" i "krajsler PT kruzer".

Analitičari tvrde da Krajsler, koji je u drugoj polovini minule godine bio u minusu od devet miliajrdi dolara, ne može nikako da preživi bez strateškog partnera i bez pomoći američke vlade.  
Italijanski plan o podršci sektoru automobila, koji još nije zvanično saopšten, već je kritikovan u italijanskoj štampi.

Italijanska štampa piše da plan predviđa između 260 i 400 miliona evra pomoći tom sektoru.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni je organizovao prošle nedelje okrugli sto, na kojem su učestvovali predstavnici vlade i sektora automobilske proizvodnje.

"Pominje se broj od 300 miliona evra i mislim da je to malo, s obzirom da francuski predsednik izdvaja pet milijardi za Francusku", rekao je gradonačelnik Torina Serđo Čamparino.

Francuska vlada je prošle nedelje obećala između pet i šest milijardi evra za automobilski sektor, dok je Velika Britanija za to predvidela 2,5 milijarde, a Nemačka 1,5 milijardu evra.

Prodaja novih automobila je opala za 13,36 odsto u Italiji tokom 2008. godine, što je najgori pad u poslednjih desetak godina.

Izvor : Beta, Tanjug, B92čitanja : 1081Komentari

Sjajno , znaci u Americi ce poceti da se vozi fiat 500... Treba poceti proizvodnju alfe Mi.To na americkom trzistu , to bi bilo extra , pa da gledam neki film gde se ulicama New York -a trkaju alfama!!!

Autor denke alfista 29 Jan 2009, 14:57