home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Pregovori Srbije i Rusije o ukidanju carina na automobile proizvedene u Srbiji trebalo bi da počnu u aprilu ili maju ove godine, rečeno je agenciji Beta u srpskom ministarstvu ekonomije.

Kako su istakli u Ministarstvu, u tim pregovorima bi trebalo da se precizira da li će izvoz putničkih automobila biti potpuno liberalizovan ili će se utvrditi kvote.

Kvote bi podrazumevale da se i za određen broj automobila proizvedenih u Rusiji dozvoli bescarinski uvoz u Srbiju.

U Ministarstvu ekonomije su naveli bi u martu trebalo da počne primena proširenog Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Rusije kojim se liberalizuje izvoz svih lekova, klaničnih proizvoda, konditorskih proizvoda i vina.

Tim sporazumom će biti ukinute carine na frižidere, zamrzivače i ostale uređaje za hlađenje, mašine za pranje i sušenje, neke vrste tepiha, drveni kancelarijski nameštaj, sve sapune, tkanine od vlačene vune, vreće za spavanje, madrace, posteljine, sok od jabuke i pivo od slada.

Kako su naveli u Ministarstvu, Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Rusijom iz 2000. godine liberalizovano je oko 95 odsto trgovine, ali dosadašnji efekti primene nisu bili zadovoljavajući, zbog čega je tokom septembra prošle godine dogovoreno proširenje tog sporazuma.

Iz režima slobodne trgovine i nakon proširenje Sporazuma izuzeti su šećer, meso, cigarete, drveni nameštaj osim kancelarijskog, glikozni sirup, nedenaturisani etil alkohol, penušavo vino, prediva i tkanine od pamuka, neke vazdušne pumpe, traktori, registar kase, televizori i monitori.

Ministarstvo ekonomije je navelo je i da bi Belorusija u martu trebalo da završi pripreme za potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Srbijom, nakon čega će biti određen termin potpisivanja.

Sporazum će se primenjivati od dana potpisivanja, zaključuje se na pet godina i automatski će se produžiti na neodređeno vreme.

Izvor : rtv.rsčitanja : 759Komentari