home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

U halama nemačkog "Audija" u Đeru, na zapadu Mađarske, danas je stala kompletna proizvodnja, a pauza će trajati najkraće do 1. marta.

Odluku o privremenom prestanku proizvodnje motora i sklapanju sportskih kola donelo je rukovodstvo firme "Audi Hungarija Motor", na osnovu naredbe iz centrale, smeštene u Ingolštatu.

Mađarski "Audi" je već prekidao proizvodnju zbog smanjene potražnje, tako da je 5.500 radnika, od početka decembra prošle godine do sada, već imalo prinudni odmor od četiri nedelje.

Otkaz su, u međuvremenu, dobili svi oni koji su sa kompanijom imali privremene ugovore, kao i veći broj radnika prijavljenih kod dobavljača, ali stalno zaposleni za sada nisu ugroženi, prenose mediji u Mađarskoj.

Gradski oci u Đeru su obećali svu pomoć kako bi se sačuvala stalna radna mesta, a i mađarska vlada, koja "Audi" tretira kao investitora sa posebnim statusom, najavljuje da će učiniti sve da se fabrika ne zatvori.

"Audi" se doselio u Đeru pre 16 godina kupovinom proizvodnih hala nekadašnje fabrike kamiona "Raba". Lane je tu proizveo 1,9 miliona savremenih motora i 60.000 sportskih kola "TT kupe" i "A3 kabriolet".
Matična kuća deo je koncerna u kojem se još nalaze i nemački "Folksvagen", češka "Škoda" i španski "Seat".
"Audi Hungaria Motor" je druga po veličini kompanija u Mađarskoj, iza "Mola", a među izvoznicima je na prvom mestu.

Autor : Tanjug.co.yu

Foto : Audičitanja : 734Komentari