home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Pad američke prodaje automobila u junu mogao bi, prema prethodnim podacima, biti usporen, dok bi plasman vozila u tom mesecu, računato prema godišnjoj osnovi, trebalo da premaši 10 miliona komada, prvi put ove godine zbog oporavka poverenja potrošača i sleganja bure oko stečajnog postupka "Dženeral motorsa" (GM) i "Krajslera."

Godišnja stopa prodaje kola za jun kreće se oko 10,1 miliona automobila i kamiona, prema proceni sedam analitičara njujorške agencije Blumberg. To će biti manje za 26 odsto u odnosu na 13,6 miliona prodatih vozila u prethodnoj godini.

Mesečna prodaja vozila, koja će zvanično biti objavljena sutra, najverovatnije će biti u minusu 36 procenata za "Krajsler", 30 odsto za GM i 17 procenata manje prodatih "Fordovih" kola, prema prosečnoj proceni analitičara.
Reorganizacija "Krajslera", jednog od tri američka auto-giganta, okončan je 10. juna, nakon samo 42 dana stečajnog postupka u kome je zatražena sudska zaštita od bankrota, dok je GM sudsku zaštitu zatražio 1. juna i na dobrom je putu da taj proces okonča do kraja jula.
Sezonski prilagođena stopa prodaje autmobobila na tom nivou mogla bi biti signal da će u drugoj polovini godine doći do skoka isporuka, nakon pada u šest meseci ove godine, što je najveće posrtanje od 1976. godine, prema podacima "Blumberga." Oporavak američke prodaje automobila može se očekivati, kako se ističe, zbog povratka optimizma poverenja potrošača i očekivanja da bi stopa nezaposlenosti mogla biti usporena.
Unapređenje auto prodaje trebalo bi povezati sa pozitivnim ekonomskim pokazateljima kao što su usporena potražnja za novim radnim mestima, kao i povratak poverenja potrošača. Američka recesija počela je u decembru 2007. godine.
Ekonomisti iz Blumbergovog istraživačkog centra predviđaju da će poverenje potrošača ovog meseca biti na najvišem nivou od septembra minule godine.
"Ima razloga za optimizam i opreznu procenu usporenog rasta prodaje kola," smatra izvršni direktor agencije "J.D. Pauer" Džef Šuster koji tvrdi da je "evidentno istinsko jačanje maloprodaje." Skok na preko 10 miliona godišnje prodaje predstavlja napredak koji će pomoći GM-u i "Krajsleru" u njihovim nastojanjima da prilagode troškove toj stopi. Američke isporuke dostigle su 13,2 miliona prošle godine i bile su u proseku od 16,8 miliona vozila u periodu od 2000 do 2007. "Ford", jedini američki proizvođač automobila koji nije tražio finansijsku pomoć federalne vlade, juče je saopštio da će njegov udeo prodaje na domaćem tržištu porasti u junu.
"Najgore je iza nas," kaže Džorddz Pipas, analitičar prodaje "Forda" i ističe da se može očekivati privredni rast u drugoj polovini godine i veći nivo prodaje automobila.
"Ford" je u poslednja dva meseca nadmašio prodaju japanske "Tojote" čije će isporuke u junu najverovatnije pasti 32 odsto, prema proceni analitičara.
Po prethodnim podacima, prodaja "Honde" na američkom tržištu u junu pašće 35 odsto, a "Nisana" 28 odsto, u odnosu na isti mesec minule godine.
Prodaja kola u drugom polugodištu imaće snažan podsticaj nakon što je predsednik SAD Barak Obama 24. juna potpisao zakon o primeni sistema "staro-za novo".
Svi koji odluče da kupe novi automobil dobijaće popust od 4.500 dolara ako stari model zamene za vozilo manje potrošnje goriva. Ta mogućnost mogla bi biti na raspolaganju u avgustu, posle 30 dana od stupanja na snagu tog propisa. Taj projekat mogao bi podići prodaju novih kola 10 odsto do kraja godine, procenjuje izvršni direktor firme "Autonejšn" Majk Džekson.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Dodgečitanja : 975Komentari