home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Ministarstva unutrašnjih poslova i finansija trebalo bi u narednih nekoliko dana da nađu rešenje za problem građana Bosne i Hrvatske kojima saobraćajci skidaju tablice sa kola jer imaju i srpsko državljanstvo. Predsednik Komiteta za bezbednost Damir Okanović ponovio da zakon ne predviđa skidanje tablica.

Propust u propisu o preregistraciji na osnovu kojeg MUP Srbije skida registarske tablice građanima iz zemalja bivše SFRJ koji imaju i srpsko državljanstvo, trebalo bi da bude otklonjen u narednih nekoliko dana, kada će Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo finansija doneti konačnu odluku o načinu rešavanja ovog problema.
Do tada svi dvojni državljani koji imaju zvanično prebivalište u Srbiji imaće veliki problem da se vrate iz Srbije u zemlje u kojima žive, jer jednostavno neće imati tablice na svojim automobilima.

U kabinetu ministra policije kažu da se odredba iz člana 273 primenjuje od 25. jula, te da je njom predviđeno da vozilom registrovanim u inostranstvu, na putevima u Srbiji, ne mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Srbiji. Kako su naveli, ovim vozilima mogu upravljati oni koji imaju stalno prebivalište u Srbiji, ali pod uslovom da imaju odobreno privremeno boravište u inostranstvu do šest meseci. Nigde se, međutim, ne pominju oni koji žive u Bosni ili Hrvatskoj, a morali su da prijave boravište u Srbiji da bi dobili dvojno državljanstvo.
- Konačna odluka o definisanju zakona ne zavisi samo od MUP, već i od Ministarstva finansija. U narednih par dana će se sve znati - rekli su u MUP.
U pres službi Ministarstva finansija koje je predložilo ovu zakonsku odredbu i u čijoj je nadležnosti je Uprava carina koja tumači carinske propise, nisu znali da nam kažu kada će se tačno održati sastanak na kojem će biti rešavan ovaj problem.
Sa druge strane, predsednik Komiteta za bezbednost Damir Okanović ponovio je u više navrata da Zakon ne predviđa skidanje tablica, paralelno postavljajući pitanje da li uredba sme da se kosi sa zakonom. Prema njegovim rečima mnogi državljani Bosne i Hercegovine su kontaktirali komitet tvrdeći da su ranije morali da prijave prebivalište u Srbiji kako bi dobili srpsko državljanstvo, a da sada imaju probleme da odjave ta prebivališta.    

Telefon usijan od žalbi

Telefon redakcije Glasa javnosti usijao se ovih dana od poziva građana sa istim pitanjem: Da li će nadležno ministarstvo dopuniti zakon određenom uredbom, kako bi policija prestala da im skida tablice i uklanja ih iz saobraćaja?
Ignjatija Radović, rodom iz Bosne, kaže da mu automobil, sa bosanskim tablama, već danima stoji u garaži.
- Nemam nameru da vozim i da me uklone iz saobraćaja i skinu tablice. Očekujem odgovor MUP šta će biti sa nama koji imamo dva državljanstva. Ako treba da se odreknem bosanskog da bi dobio srpsku registraciju, nema nikakvih problema. Neka nam to omoguće - kaže Radović.

Autor : Glas-javnosti.rsčitanja : 2141Komentari

koja smo mi kikiriki drzava, pa i one koji s vremena na vreme unesu neku crkavicu 'vamo karamo da im presedne svaki kilometar od granicnog prelaza ka ovamo!

Autor Nedjo 04 Sep 2009, 00:10

Stvarno smo bambus drzava, gori od svake 'banana' drzave pa necu da ih vredjam poredjenjem sa njima...

Svaki dan vidjamo luksuzne automobile sa "E" tablama koji se voze bez trzavice a ljudima koji su jedva skupili neku crkavicu da kupe auto uz neku povlasticu koju imaju sa dvojnim drzavljanstvom (ili slicno), nasa krimi policija skida tablice i pise prekrsajne/krivicne prijave.

Autor Buca Jr. 05 Sep 2009, 17:14

dokle ce vise srbija da zabija noz u ledja srbima preko drine, ne mogu da vozim svoj auto sa bih tablama a ne mogu ni srbijanske tablice jer mi je vozacka bosanska.

Autor ranko 12 Sep 2009, 05:06

ja bih toliko rekao da to ne moze da stane ovde kakvi bre lopovi sta bre legija nam kao problem pa mene legija nikad nije opljackao a drzava svakog gradjanina hiljadu puta na svaki moguci nacin
jednom recju
KATASTROFA

Autor Milos 28 Okt 2009, 11:08