home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Američki "Ford" će definitivno prodati robnu marku "Volvo", izjavio je na Sajmu automobila u Frankfurtu švedskoj novinskoj agenciji TT finansijski direktor "Forda" Luis But.

On je odbacio svaku mogućnost da bi pod svojim okriljem "Ford" mogao da zadrži švedsku filijalu "Volvo automobili" koja posluju sa gubicima.
Planiramo da prodamo švedski "Volvo" pošto želimo da se fokusiramo na "Ford", čija je situacija u svetu i dalje teška, rekao je But i naglasio da "Ford" još posluje sa gubicima."
Švedska grupa "Volvo" prema navodima lokalnih medija ima manjak od skoro dve milijarde dolara.
Za kupovinu "Volvoa" bila je zainteresovana kineska manja privatna autokompanija "Žili holding", koja posluje u okviru firme "Žili automotiv", ali je izvršni direktor "Volvoa" Stefan Odel izjavio je u utorak da je kineska kompanija demantovala da se priprema za učešće na tenderu za preuzimanje švedske firme.
"Ford" je u prvom tromesečju 2009. godine zabeležio manji gubitak nego što se očekivalo s obzirom na duboku krizu autoindustrije i saopštio da je na dobrom putu da godinu završi makar na nuli, naglašavajući da ne očekuje da će tražiti zajam od vlade.

Gubitak Forda 1,43 milijarde dolara

Kompanija Ford navodi da je u prva tri meseca zabeležila gubitak od 1,43 milijarde dolara, prema neto profitu od 70 miliona dolara iz istog perioda lani.

Ford je u prvom tromesečju 2009. godine zabeležio manji gubitak nego što se očekivalo s obzirom na duboku krizu autoindustrije i saopštio da je na dobrom putu da godinu završi makar na nuli, naglašavajući da ne očekuje da će tražiti zajam od vlade.

Ne računajući jednokratne troškove, prihodi Forda su u prvom tromesečju pali za gotovo 37 odsto, na 24,8 sa 39,2 milijarde dolara, što je u najvećoj meri posledica pada prodaje kola na američkom tržištu u tom periodu od 43 odsto.

Predstavnici Forda su zatražili od evropskih vlada da produže primenu sistema "staro za novo" pošto je potražnja i dalje "vrlo slaba", upozoravajući da bi ukidanje povlastica za prodaju vozila moglo dovesti do još jednog drastičnog pada isporuka.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Volvo čitanja : 786Komentari