home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Na Grouv simpozijumu o gorivim ćelijama (Grove Fuel Cell Symposium), Honda je dobila prestižnu medalju kao priznanje za njeno FCX Clarity vozilo sa pogonom na vodonične gorive ćelije.

FCX Clarity je praktičan automobil u koji se, sa svojim prtljagom, može udobno smestiti četvoro ljudi. Međutim, ono što je najznačajnije, on ima 2-3 puta povoljniju potrošnju goriva od odgovarajućeg modela sa pogonom na benzin i 1,5 puta bolju od hibrida sa pogonom na benzin i struju. A kao dodatak na tako dobru ekonomičnost u potrošnji goriva, FCX Clarity ne proizvodi nikakve štetne gasove, a jedina njegova emisija je čista voda.

Nagrada je uručena g-dinu Judži Kavagučiju (Yuji Kawaguchi), Generalnom direktoru Hondinog odeljenja za Istraživanje i razvoj. Prihvatajući nagradu on je dao sledeći komentar: "Počastvovani smo primajući ovu medalju. Mi u Hondi verujemo da automobil i dalje ima potencijala za neograničeno sanjarenje i uzbudljivu budućnost. FCX Clarity predstavlja početak te budućnosti. Nadamo se da ćete i dalje sa nestrpljenjem iščekivati slične novitete od Honde, a mi ćemo i dalje nastojati da postanemo kompanija kakva je potrebna ovom društvu. "

Hondu je za ovu nagradu predložio Organizacioni komitet Grouv simpozijuma. Svaki pojedini član ovog komiteta je predložio jednog ili više mogućih kandidata za ovu medalju. Uz predlog je svako od njih trebalo da preda i obrazloženje sa detaljima o naučnom napretku, inovaciji koje ono donosi i zbog čega je ono važno za industriju gorivih ćelija. Oni su takođe morali da uzmu u obzir i sva druga dostignuća i pomake koje su napravili i ostali pojedinci ili kompanije, u svojim prethodnim i tekućim nastojanjima oko gorivih ćelija.

O svakom pojedinačnom kandidatu, jednom po jednom, se potom vodila rasprava na sastancima Komiteta, posle čega je usledilo glasanje. Da bi neko osvojio ovu medalju bilo je potrebno da osvoji ubedljivu većinu glasova. U svim pojedinačnim kategorijama Honda FCX Clarity je dobila veoma visok broj poena.

Komitet Grouv seminara je ovim rečima komentarisao Hondino postignuće: "Hondina posvećenost gorivim ćelijama je evidentna dugi niz godina. FCX Clarity predstavlja ne samo prodor u naučnom smislu, već i u stilu kojim je uveliko osvojio naklonost javnosti, dok Hondina odluka da pristupi automatizovanoj serijskoj proizvodnji manjeg broja ovakvih vozila predstavlja ključni momenat u pogledu uvođenja vozila sa pogonom na gorive ćelije. Grouv komitet je oko ovog izbora bio jednoglasan i sa posebnim zadovoljstvom ovogodišnju medalju predaje u ruke Hondinog predstavnika."

O Grouv simpozijumu o gorivim ćelijama

Grouv simpozijum o gorivim ćelijama, u organizaciji kompanije Elzevir (Elsevier Ltd), predstavlja evropski forum kojim se pokušava ohrabriti komercijalizacija svih mogućih tipova gorivih ćelija, a kojim se promoviše saradnja na planu njihovog razvoja i primene. Prvi ovakav simpozijum, održan 1989. obeležio je 150. godišnjicu izuma Ser Vilijama Grouva koji je 1839. napravio prve gorive ćelije.

Prva Grouv medalja je dodeljena Frencisu Bekonu za njegov pionirski razvoj gorivih ćelija za potrebe snabdevanja energijom Apolo svemirskih letilica, koje su omogućile i samo spuštanje čoveka na Mesec, pre tačno 40 godina. Posle toga su Grouv medalje dodeljivane nizu pojedinaca i organizacija vodećih na planu razvoja gorivih ćelija. Sve dobitnike je izabralo međunarodno telo, Organizacioni komitetet Grouv simpozijuma.

Izvor : Honda-srbija.rsčitanja : 639Komentari