home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Zahvaljujući vladinim merama podsticaja, septembarske isporuke automobila u Evropskoj uniji su porasle i do 17 odsto, dok je u SAD zabeležen pad od kada je nestalo novca u fondu za subvencionisanje kupovine novih vozila, popularno nazvanom "keš za krš".

Prodaja vozila u Francuskoj je porasla 14,1 odsto, a u Španiji čak 17 procenata, dok je u Švedskoj, koja nije uvela sistem "staro za novo", septembarska prodaja smanjena, prenele su agencije.
Procenjuje se da će podaci prodaje u SAD u prošlom mesecu pokazati pad na najniži nivo u poslednje tri decenije.
Prodaja "staro za novo" i poreske olakšice za nabavku novih, štedljivijih i ekološki prihvatljivijih vozila podstakli su isporuke i u Japanu - za 3,5 odsto.
Prema podacima grupacije "Bil Sveden", prodaja u Švedskoj smanjena je u septembru 15,5 odsto, u odnosu na isti lanjski mesec, a u ovoj godini do sada isporuke su opale čak 22,7 procenata.
U SAD niko od velikih proizvođača ne očekuje rast prodaje, a vebsajt "Edmunds" predviđa pad od 23 odsto. Računa se da će prodaja "Forda" biti manja 9,7 odsto, "Dženeral motorsa" 46,1, a "Krajslera" 48,7 procenata.
Kada su u pitanju japanski proizvođači automobila, "Edmunds" očekuje da će prodaja "Tojote" u Americi biti manja za 9,7 odsto, "Honde" za 8,3, a "Nisana" 1,1 odsto u septembru.
Italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je u sredu da je vlada spremna da produži primenu mera podsticanja prodaje automobila i posle ove godine, ako to bude potrebno.
Izvršni direktor "Fijata" Serđo Markione, koji je u sredu predvideo da će italijanska prodaja pasti za više od šest odsto u 2009. godini, ocenio je da je Berluskonijeva najava ohrabrujuća.
Markione se zalaže za postepeno ukidanje podsticajnih mera, ali smatra da bi trebalo pronaći odgovarajuće rešenje za podršku većoj potražnji za vozilima u 2010. i 2011. godini.
Podaci o septembarskoj prodaji vozi u Nemačkoj, najvećem evropskom tržištu vozila, biće poznati u petak.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Peugeotčitanja : 737Komentari