home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Mazda Motor Corporation je dobila prestižnu nagradu za najbolji tehnološki izum za 2010. godinu koji na godišnjem nivou dodeljuje Konferencija istraživača u oblasti auto-industrije i novinara Japana.

Motor se isključuje čim se vozilo zaustavi – ovo je princip uštede goriva po receptu Mazda i-stop. Kada je svetlo na semaforu crveno, sistem zaustavlja motor i startuje ga automatski na komandu vozača. Na ovaj način Mazda3 dostiže najbolje vrednosti u svojoj klasi kada je reč o potrošnji. Inovativnost ovog sistema bazirana je na preciznom pozicioniranju klipova unutar motora. Motor se zbog toga ponovo pokreće u rekordnom roku od samo 0,35 sekundi.

Mazda je predstavila ovaj inovativni sistem kod modela Mazde3 (u Japanu poznata kao Mazda Axela), ovog proleća u Evropi i Japanu. Mazda3 u Japanu podleže smanjenju taksi od čak 75 procenata kao ekološko vozilo. Gotovo polovina prodatih vozila Mazde3 u Japanu su modeli sa i-stop sistemom.

Seita Kanai, Mazdin izvršni direktor u oblasti istraživanja i razvoja, izjavio je: “Mazdin i-stop sistem predstavlju jednu od zelenih tehnoloških izuma koji su baza za buduću razvojnu strategiju. Ona donose uštede, a da pritom uživanje u vožnji, bezednost nisu ni na koji način ugroženi. Velika je čast dobiti ovakvu nagradu kojom se potvrđuju naši napori da stvaramo vozila koja doprinose očuvanju životne sredine.”

Izvor : Mazda-rs.comčitanja : 821Komentari

pa ovo vec postoji na Smart for2 Mhd vec skoro godinu dana...

Autor darko 21 Nov 2009, 01:07

bezveze..ovakve reklame ovaj sajt ne bih smeo sebi da dozvoli..

Autor shomi 21 Nov 2009, 02:47

OVO BMW VEC DUZE VREME IMA I CAK PRODAJE DRUGIM BRENDOVIMA, NPR. PEUGEOT-U. ZOVE SE STOP&GO

Autor MIKI 21 Nov 2009, 09:35

Verovatno da niste procitali pazljivo tekst, imaju mnogi stop&go sisteme, ali je mazdin inovativan zbog pozicioniranja klipova, radi lakseg starta!!!
Mislite da su Japanci proglasili za tehnologiju godine nesto sto i sami koriste vec 10 godina???

Autor MaxB 21 Nov 2009, 09:57

A kod drugih brendova se ne pozicioniraju vec idu na odmor?

Autor MIKI 21 Nov 2009, 11:46

Svim shomijima i ostalim iskompleksiranim i zatu*anim Srbima ke**torima - imas ispod "izvor", a ako ti se ne cita - nemoj da citas brate!!!

Autor Cika Sima 21 Nov 2009, 20:25