home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Kompanija "Ford" je najavila je da će uložiti između 300 i 500 miliona dolara u razvoj fabrike u blizini Detroita, u Mičigenu, u kojoj će biti izrađivana nova generacija električnih vozila i baterija.

U novom pogonu posao će naći 1.000 radnika, kazao je Derik Kuzak, potpredsednik kompanije zadužen za razvoj i najavio da će "Ford" tražiti državne kredite kako bi proizvodnju baterija i hibrida prebacio iz Meksika u SAD, prenele su agencije.

"Ford", jedini veliki američki proizvođač vozila koji je izbegao bankrot, razvija četiri hibrida, među kojima sportsko-terensko vozilo "iskejp", koje se na tržištu pojavilo pre pet godina i sedan "fjužn" uveden ove godine.

Kompanija je saopštila da će 2010. godine proizvesti novu verziju komercijalnog višenamenskog vozila "tranzit konekt" na električni pogon, a električni "fokus" će se pojaviti na tržištu u 2011. godini.

"Ford" je u utorak objavio da je prodaja njegovih hibridnih modela u SAD poprasla 73 odsto u novembru, na oko 2.400 komada, što je činilo oko 1,9 odsto ukupnih isporuka.

"Ford" je najavio da će ponuditi tržištu hibrid sa direktnim napajanjem strujom u 2011. godini, a sledeću generaciju takvih vozila u 2012. Osnovu tih modela činiće obnovljeni "fokus", koji će se na tržištu SAD pojaviti naredne godine, kazao je Kuzak.

"Fordov" plan je objavljen samo dan pošto je "Dženeral motros" u ponedeljak saopštio da će uložiti 336 miliona doalra u nadogradnju fabrike u Hamtramku, u Mičigenu, za izradu električnog vozila "ševrolet volt", koje je uzdanica njegovog programa proizvodnje ekoloških vozila.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Fordčitanja : 687Komentari