home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Nemački "Opel" je saopštio da se ove godine izborio za povratak na drugo mesto na domaćem tržištu, sa 339.000 prodatih vozila - 31 odsto više nego lane.

Glavni razlog za povećanje prodaje su novi modeli i kupovina "opelovih" vozila po sistemu "staro za novo", prenele su agencije.

Udeo "Opela" na nemačkom tržištu ove godine je bio 8,9 procenata i ispred njega je po prodaji bio samo domaći rival "Folksvagen". Prošle godine su bolju prodaju zabeležili BMW i "Mercedes".

Nemačka je uvela prodaju "staro za novo" početkom godine i za to je izdvojila ukupno pet milijardi evra. Na subvenciju od 2.500 evra imali su pravo ljudi koji su naručili novi automobil i istovremeno svoje staro vozilo predali na recikliranje. "Opel" radi u sastavu američkog "Dženeral motorsa" (GM), koji je planirao da ga proda konzorcijumu kanadske fabrike automobilskih delova "Magna" i ruske "Sberbanke". Međutim, odlučio je da ga ipak zadrži i sam sprovede restrukturiranje.

Odluka GM-a da zadrži "Opel" izazvala je je u Nemačkoj veliko ogorčenje. Prema poslednjim informacijama, GM planira da u "Opelu" ukine oko 8.300 radnih mesta. Na njegovo restrukturiranje namerava da potroši 3,3 milijarde evra i za to nastoji da dobije pomoć od država u kojima "Opel" ima fabrike.

Radnici Opela odbili plan GM-a za stabilizaciju kompanije

Radnički savet „Opela” odbacio je plan restrukturiranja kompanije koji je predložila matična kompanija, američki „Dženeral motors” (GM), izjavio je šef saveta „Opela” Klaus Franc.

Klaus, koji je istovremeno i član nadzornog odbora „Opela”, naglasio je u intervjuu koji danas prenosi nemački dnevnik „Frankfurter rundšau” da je neprihvatljivo da u okviru programa stabilizacije posao izgubi 9.000 radnika u evropskim pogonima i da se sva pažnja koncentriše na taj problem.

On je ocenio da je masovno ukidanje radnih mesta „ekonomska budalaština”, tim pre što će „Opel” do 2013. godine ionako ostati bez 10.500 radnika, koji će kompaniju napustiti dobrovoljno ili će otići u penziju.

GM planira da otpusti 8.300 radnika „Opela”, od ukupno 50.000 zaposlenih u evropskom pogonima, ali se ne zna kada će otkazi uslediti niti su poznati ostali detalji tog plana. Pregovori o programu restrukturiranja nastaviće se narednog meseca, prenose agencije.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 1813Komentari