home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Kretanje vozila u „žutim trakama” će na četiri saobraćajnice u Beogradu nadgledati video kamere, saopštio je pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelković.

Kamere su postavljene u Ulici despota Stefana, Bulevaru vojvode Mišića, Bulevaru Mihajla Pupina i na Brankovom mostu.

Tokom prvih meseci naredne godine kamere će biti instalirane i u preostalih 25 ulica u kojima važi zabrana kretanja u žutim trakama.

„Ukoliko uspemo da sprečimo nedozvoljenu vožnju u 'žutim trakama' ostvarićemo efekat kao da smo u gradski prevoz uveli 300 novih autobusa”, rekao je Anđelković, prenosi Beoinfo.

Prema njegovim rečima, na osnovu video zapisa, saobraćajna policija će nesavesnim vozačima na kućne adrese slati mandatne kazne.

„Ova novina nema za cilj ostvarivanje materijalne koristi, već povećanje bezbednosti saobraćaja i veće protočnosti vozila, što je u interesu svih građana”, kazao je Anđelković i dodao da je grad u prvi deo tog projekta uložio oko četiri miliona dinara.

U nekim od 29 gradskih ulica režim zabrane vožnje u „žutim trakama” važi celodnevno, dok u drugima važi samo u „špicevima” od sedam do devet i od 14 do 18 časova.

U „žutim trakama” mogu se kretati samo vozila javnog gradskog prevoza, kao i policijska, vojna, ambulantna i vatrogasna vozila pod rotacionim svetlima.

Gradski sekretar za saobraćaj Dragoljub Đakonović rekao je da novi zakon o bezbednosti saobraćaja dozvoljava snimanje i identifikaciju vozila koja čine prekršaje.

Sve kamere koje se ovih dana postavljaju opremljene su i uređajima za kontrolu brzine kretanja i eventualni prolazak kroz crveno svetlo.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Beograda Dragan Bogosavac istakao je da je od 20. novembra do danas protiv vozača koji su nedozvoljeno vozili u „žutim trakama” podneto nekoliko hiljada prijava.

„Posao saobraćajne policije biće olakšan, jer sa potencijalima kojima raspolažemo nismo bili u stanju da kontrolišemo sve kritične ulice”, kazao je on i dodao da će ukoliko u određenom roku kazna ne bude plaćena ceo predmet, zajedno sa video zapisom, biti prosleđen sudiji za prekršaje.

Kazna za nedozvoljenu vožnju u „žutim trakama” iznosi 5.000 dinara.

Autor : Beta.rs čitanja : 3500Komentari

Kazne treba još više povećati kako bi se povećala i podmićivanja policajaca, jer i to je kazna, ako se policajci ne mogu dovesti u red. A mogu, imaju i oni svoje policajce. Saobraćaj nije igra, treba biti krajnje rigorozan.

Autor mladiluk 31 Dec 2009, 00:28

mladi lik, da li sti normalan, pa nije ovo austrija da imamo sve mostove i infrastrukturu pa da onda dovodimo vozace u red, prvo infrastruktura pa onda represija!!

Autor joca 31 Dec 2009, 08:44

Joco,vozaci treba sami da se dovedu u red.Zasto bi neko imao obavezu da misli za tebe kad to mozes i ti sam.

Autor milan 31 Dec 2009, 11:16

Saobraćaj u Beogradu je posto noćna mora. Nije lako onom ko mora da bude svaki dan za volanom. Vožnja po BGu je traumatična i teško je poštovati propise

Autor gagiNBG 31 Dec 2009, 12:48

Da li neko slucajno zna gde mogu da se nabave rotaciona svetla pa da mozemo da vozimo zutim trakama

Autor ja 10 Jan 2010, 13:16

ako svi budemo vozili po propisima itd... nikad necemo stici gde sno posli, ali to ih nece spreciti da smisle neke nove zakone pomocu kojih ce nam uzeti ono malo devalviranih dinara.

Autor nikola 27 Mar 2010, 20:11