home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nemački "Opel", koji posluje u okviru američkog "Dženeral motorsa" (GM), usvojiće plan stabilizacije posrnule kompanije najverovatnije do sredine februara, pošto sindikalni lideri potpišu program restrukturiranja, dozvoljavajući kompaniji da ukine do 8.300 radnih mesta zbog stalnog pada potražnje.

U evropskom sedištu GM u blizini Frankfurta, izvršni direktor "Opela" Nik Rajli izjavio je da se nada da će plan oporavka čuvene robne marke biti završen u sledeće dve do tri sedmice, prenele su agencije.

Zaposleni u "Opelu" osudili su nedavno odluku uprave GM da zatvori filijalu u Antverpenu u Beligiji, koju su sindikalni lideri ocenili kao "objavu rata" radnicima kompanije.

Kao odgovor na odluku o zatvaranje pogona u Antverpenu, radnici su obustavili pregovore o 265 miliona evra vrednim godišnjim uštedama na platama u narednih pet godina. Rajli je izjavio da su razgovori prekinuti zbog Antverpena, ali je najavio da će biti uskoro nastavljeni.

Pored 600 miliona evra svežeg novca koje je GM uložio u "Opel" za nastavak poslovanja, Rajli traži 2,7 milijardi evra državne pomoći u kreditima ili kreditnim garancijama, preneo je internet portal "Autonjuz." On ne očekuje da će dobiti svih 2,7 milijari evra, ali veruje da će "Opel" dobiti "značajnu sumu."

Rajli je izjavio da su sve evropske zemlje (Nemačka, Španija, Engleska, Poljska), u kojima "Opel" ima svoje pogone (izuzev Belgije) u načelu spremne da pruže finansijsku pomoć iz državnog budžeta. Nemačka je spremna da prihvati formalni zahtev "Opela" do sledećeg petka za dobijanje pomoći, kada nezavisni eksperti koje je angažovala vlada u Berlinu procene održivost plana restrukturisanja koga predlaže direktor Rajli.

On je nadavno izjavio da se evropske kompanije - "Opel" i njegova britanska podružnica "Voksol" pripremaju da radikalno osavremene proizvodni program i smanje kapacitet proizvodnje. Rajli je najavio da plan priprema novo rukovodstvo GM-a za Evropu i istakao da se priprema "ofanziva novih proizvoda" i modernizacija kompanije

Autor : Tanjug.rs

Foto : Opel čitanja : 789Komentari