home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Državi se isplatila pomoć koju je pružila autoindustriji, koristeći novac poreskih obveznika, poručio je američki predsednik Barak Obama, u redovnom nedeljnom obraćanju građanima Amerike putem radija i Interneta.

On je veliki deo govora posvetio podsećanju na argumente za pružanje pomoći, ističući da je time sprečena još veća ekonomska katastrofa i da će taj program, koji se sada privodi kraju, koštati poreske obveznike znatno manje nego što se prvobitno mislilo, prenela je agencija Rojters.

„Krajsler” i „Dženeral motors” su ove nedelje saopštili da su zabeležili pozitivne rezultate, ali Obamina administracija i pored toga predviđa gubitak dela novca poreskih obveznika koji je iskorišćen kako bi se tim kompanijama pomoglo da se oporave od ekonomske krize i drastičnog pada prodaje.

Obama je naglasio da dobre vesti koje stižu od proizvođača automobila ne otklanjaju potrebu za reformom finansijskih propisa i promenama na Volstritu.

Republikanci tvrde da će to dati „zeleno svetlo” za novu pomoć države kompanijama koje zapadnu u krizu, ali Obama ističe da će reforme jednom za svagda staviti tačku na to.

„To će komplikovane finansijske aktivnosti učiniti transparentnijim, dok će obični potrošači i akcionari dobiti značajnu ulogu u upravljanju našim finansijskim sistemom”, rekao je američki predsednik u redovnom obraćanju građanima Amerike.

Pomoć koju je 2008. godine tadašnji američki predsednik Džordž V. Buš pružio firmama sa Volstrita, što je posle njega nastavio i Obama, naišla je na žestoke kritike konzervativaca, koji smatraju da vlada troši previše i da bi trebalo dozvoliti da velike firme propadnu.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 817Komentari

Ekonomski fašizam na delu.

Autor Boris 25 Apr 2010, 01:25

Jok, reći će "bacili smo pare poreskih obveznika u vetar". Političari su to, ono što im odgovara neproporcionalno će naduvati i hvaliti se time, a ono što im ne ide u prilog, zataškaće i/ili proglasiti državnom tajnom!

Autor Miki 25 Apr 2010, 08:52

Da im propadne i automobilizam i država i sve!

Autor MasterHaosis 25 Apr 2010, 10:56

Ne nego su trebali da prepuste propasti sudbinu stotine hiljada ljudi da ne bi bili "faisti". Bravo za Obamu!

Autor cmrkz 26 Apr 2010, 00:24