home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Vozila proizvedena u SAD su bolja od azijskih, smatraju Amerikanci, što se nije moglo čuti još od kraja sedamdesetih godina prošlog veka.

Rezultati ankete koju su početkom marta sproveli Asošijeted pres i agencija GfK, a u kojoj je učestvovalo 1.000 ispitanika, pokazuju da 38 odsto Amerikanaca smatra da su domaći automobili najbolji, dok 33 odsto njih to kaže za azijska vozila, objavio je američki časopis "Biznis vik" u najnovijem broju.

U okviru istog istraživanja u decembru 2006. godine 46 odsto ispitanika je dalo prednost azijskim vozilima, dok je 29 procenata  ocenilo da su američki automobili najbolji. Na promenu raspoloženja američkih potrošača uticala su u velikoj meri dešavanja sa "Tojotom", koja je zbog tehničkih problema morala da povuče veliki broj vozila, ali i dobri rezultati koje je počeo da beleži "Ford".

Ova promena raspoloženja predstavlja dobru vest za američke proizvođače automobila, pre svega za "Ford" i "Dženeral motors", koji su u različitim fazama transformacije, ali i za "Krajsler", koji tek treba da krene njihovim stopama. "Dženeral motors", koji je već vratio državi dug u iznosu od 8,4 milijarde dolara nekih pet godina pre roka, mogao bi da još više popravi ugled sredinom maja, kada bi trebalo da objavi rezultate poslovanja u prvom kvartalu, pošto postoji velika verovatnoća da prijavi čistu zaradu.

Sva tri velika američka proizvođača automobila bi posle višegodišnjeg zaostajanja za japanskim proizvođačima u očima domaćih potrošača mogla da izvuku korist iz ove promene njihovog raspoloženja ako lansiraju još nekoliko dobrih modela, nastave da rade na poboljšanju kvaliteta vozila, uspeju da ih dobro plasiraju na tržištu i ukoliko počnu da beleže bolje rezultate poslovanja, zaključuje "Biznis vik".

Autor : Tanjug.rs

Foto : Fordčitanja : 868Komentari

Sto im je merodavno ispitivanje, 1000 ispitanika, a ko zna kako su i njih izabrali.

Autor Damko 26 Apr 2010, 21:43

@Damko
U pravu si. Ali, ovakvo "misljenje naroda" je i bilo cilj podizanja onolike medijske "buke" oko Toyote i par tehnickih "problemcica" koje je imala...

Autor Moron 26 Apr 2010, 22:01

@Moron
sve to stoji, ali glupo je praviti istrazivanje tipa: sretnem te na ulici i pitam jesu bolji americki ili azijski automobili, a pola ispitanika sigurno nije vozilo i jedne i druge.
Nesumnjivo je da je toyota imala problema u poslednje vreme, ali i dalje mislim da je sve to prenaduvano.

P.S. video sam komentar za saab, svaki prijatelj saab-a je i moj prijatelj. :)

Autor Damko 26 Apr 2010, 22:13

@Damko
Naravno da je ono sa Toyotom bilo prenaduvano, kao sto je i ovo "istrazivanje" naruceno. Ali, mislim da je ono sa Toyotom dobro da se desilo zbog svih nas, odnosno, da ce sve fabrike ubuduce mozda malo vise da obrate paznju na garancijske reklamacije, koje su do sada bile dobro skrivane ( recimo, u Veranu, kada reklamiras, nema sanse da ti ostane bilo kakav njihov pisani trag ili sl. ).
p.s. Drago mi je za saab. Od kada sam "pre Hrista" video prvi 9000 turbo 16, razboleo sam se totalno.

Autor Moron 26 Apr 2010, 22:26

1000 red nekova

Autor Petar 26 Apr 2010, 22:50

hahahahahahhaah pa oni smatraju da su njihova auta najbolja,onda znate koliko je sati

Autor hh 27 Apr 2010, 15:21

A sta misle Korejanci?

Autor milan 30 Apr 2010, 16:32