home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Oko 400 radnika kragujevačke Zastave koji nisu prešli u fabriku Fijat automobili Srbija, održalo je protest isred ulaza u fabrički krug jer su nezadovoljni isplatom umanjenih zarada.

Predstavnici sindikata pozvali su Ministarstvo ekonomije na pregovore o visini zarada za radnike koji nisu radno angažovani u italijansko-srpskoj kompaniji i poručili da neće prihvatiti zaradu ispod 80 odsto pune plate.

Oni su dali rok do 5. maja, za kada su zakazali novi protest ako se ne reši njihov problem.

Među 400 radnika koji su protestovali bilo je i oko 100 invalida rada koji su podsetili na obećanja da im se formira zaštitna radionica.

Radnici koji nisu radno angažovani rekli su da su danas primili martovsku zaradu u visini od 60 odsto pune plate.

Sindikati su ocenili da su obmanuti i da isplata u tom procentu nije zakonita, kao i da nije u skladu sa protokolom iz maja 2008.

Današnji protest je održan uz jake mere policijskog obezbeđenja ali incidenata nije bilo.

Sindikati su poručili da nisu protiv fabrike Fijat automobili Srbija i da ne nameravaju da koče rad fabrike protestima, već samo traže posao.

Ministarstvo ekonomije Srbije juče je saopštilo da će od aprila za oko 600 Zastavinih radnika koji ne rade ništa i ne dolaze na posao biti isplaćivano 60 odsto zarade sa doprinosima za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Oko 400 Zastavinih radnika koji su povremeno radno angažovani primaće 70 odsto zarade, dok će pune zarade primati oko 800 radnika koji su ostali u Zastava automobilima i rade na sređivanju fabrike, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Autor : Beta.rsčitanja : 778Komentari