home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Japanska "Honda" će početi da prodaje električno vozilo u 2012. godini u SAD i Japanu, uključujući se tako u trku proizvođača "zelenih" automobila, u kojoj su glavne rivalske kompanije stekle manju prednost.

Plan je obelodanio predsednik "Honde" Takanobu Ito, naglašavajući da kompanija nema budućnost sve dok značajnije ne smanji emisiju štetnog ugljendioksika.

"Narendih deset godina biće istinski test za preživljavanje 'Honde', dodao je Ito.
Što brže dolaženje do dobrih kola po prihvatljivim cenama, suštinsko je na putu postizanja uspeha u novim vremenima, kazao je Ito i dodao da kupci traže brzo prebacivanje na manje i "zelene" automobile.

On je odbio da iznese detalje novog vozila, uključujući i to koje će baterije koristiti.
Japanski rival "Nisan" upravo je počeo da prima porudžbine za njegov električni automobil "lif", koji će stići u Japan i SAD kasnije ove godine. "Tojota", takođe, planira jedan električni model za 2012.godinu, a "Micubiši" je početkom 2010. godine već počeo da prodaje električno vozilo iz serijske proizvodnje "iMiEV".

Početkom meseca "Tojota" je objavila da radi sa američkim proizvođačem električnih vozila "Tesla" na razvoju električne verzije "Tojotinog" vozila RAV4, s planom da prodaja krene u SAD 2012. godine.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 613Komentari