home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Građani Srbije sat vremena parkiranja na javnim površinama plaćaju od 20 do 100 dinara, a svi veći gradovi imaju problema sa manjkom parking prostora u centru.

U najužem centru Beograda, takozvanoj crvenoj zoni, građani sat parkinga plaćaju 56 dinara ako to učine SMS porukom ili na automatu, odnosno 60 dinara ako kartu plate kod kontrolora. U toj zoni na parking mestu moguće je zadržati se jedan sat. 

U žutoj zoni na parking mestu se može ostati najviše dva sata, a jedan sat košta 38 dinara, odnosno 45 dinara kod kontrolora. U zelenoj zoni, gde se vozilo može parkirati do tri sata, sat parkiranja košta 31 dinar, odnosno 37 dinara ako se karta kupi kod kontrolora.

Sat parkiranja u javnim garažama u Beogradu košta i do 100 dinara, a kazna za prekršaj pri parkiranju u navedene tri zone je 1.870 dinara. Parkiranje u Beogradu skuplje je od početka juna, a cene sata parkiranja su, u zavisnosti od zone, povećane od šest do 30 dinara.

Parkiranje u Kragujevcu poskupelo je početkom jula oko šest odsto i građani plaćaju 20, 27 ili 32 dinara po satu u zavisnosti od zone u kojoj parkiraju.

Novi cenovnik je počeo da se primenjuje 12. jula i to je prvo poskupljenje parking usluga u Kragujevcu posle 14 meseci.

U Kragujevcu ima 4.445 mesta na otvorenim parkiralištima, a javnih garaža nema. Najskuplje je parkiranje u centralnom delu grada gde jedan sat košta 32 dinara, a vreme parkiranja je ograničeno na 120 minuta.

U prvoj zoni sa neograničenim vremenom parkiranja naplaćuje se 27 dinara po času, dok u drugoj zoni čas košta 20 dinara. Postoji mogućnost da se kupi dnevna karta za prvu zonu koja košta 99 dinara, kao i za drugu po ceni od 81 dinar. Naplata se vrši putem SMS-a ili parking "greb" kartica koje se prodaju na kioscima.

Nedisciplinovani vozači za prekršaje pri parkiranju plaćaju različite kazne - za prvu zonu treba da uplate kaznu od 1.600 dinara, za drugu 1.350 dinara, a za treću 1.000 dinara.

Šabac je jedan od retkih gradova gde parkiranje nije poskupelo ovog leta, odnosno cena se u tom gradu nije menjala dve godine. Tako Šapčani sat parkiranja u crvenoj zoni plaćaju 30 dinara, dok je u plavoj zoni cena 25 dinara. Karta za ceo dan može se kupiti za 120 dinara.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća Parking-Šabac Dragan Ninković najavio je da se cene neće menjati ni 2011. godine zbog ekonomske krize.

Ninković je dodao da će se broj parking mesta na kojima se vrši naplata povećati do kraja 2010. godine za 400, pa će biti oko 1.100 parking mesta.

To se smatra optimalnim brojem mesta za grad veličine Šapca. Cena odnošenja nepravilno parkiranih vozila je 3.180 dinara bez PDV-a i još nije usklađena sa uredbom Vlade Srbije po kojoj se naplata vrši u odnosu na težinu vozila.

Prema podacima policije, u Šapcu je registrovano preko 40.000 vozila a od tog broja 22.000 su individualna putnička vozila.

Pomoćnik direktora užičkog JKP Bioktoš Dragoljub Prentović rekao je da je Užice na dve parking zone podeljeno pre dva meseca i da je novi sistem "pun pogodak".

Prema njegovim rečima, Užice ima 1.060 parking mesta na kojima grad naplaćuje parking. Parkiranje u Užicu u prvoj zoni košra 35 dinara po satu, a u drugoj 25 dinara.

Cena parkiranja u Novom Sadu je 45 dinara za crvenu zonu u najužem centru grada, a 35 dinara u plavoj zoni, u širem centru. U crvenoj zoni vozila se mogu zadržati dva sata, a u plavoj nema ograničenja.

U Novom Sadu u toku letnje sezone postoji i treća zona parkiranja, koja se odnosi na kupalište "Štrand", gde je cena dnevne parking karte 40 dinara. Na pojedinim parkiralištima u gradu uvedeno je i plaćanje dnevnom kartom koja košta 100 dinara.

Parkiranje u Novom Sadu poskupelo je za po pet dinara nakon prvomajskih praznika. Kazna za vozače koji ne plate parking je 1.700 dinara.

Pojedini građani Kraljeva navode da imaju velikih problema sa parkingom jer u gradu ima oko 35.000 automobila, a 350 parking mesta u zoni naplate.

Cena parkiranja u prvoj zoni parkiranja je 27 dinara po satu, dok u drugoj zoni ta usluga košta 22 dinara.

Autor : Beta.rs

Foto : Pressonline.rs


čitanja : 2169Komentari

slazem se ja za cene, to nije mnogo para, ali u tom slucaju ja hocu za svoj novac i parking mesto a ne "parking rasulo" kao na slici.

Autor ChedomirADELAIDE 31 Jul 2010, 18:58

U Pirotu je u crvenoj zoni sat vremena 29 dinara,u plavoj 27,a u zelenoj 25 dinara.

Autor milan 31 Jul 2010, 20:19

Baš smo srećni kad možemo da plaćamo parkinge koji smo sami izgradili plaćajući razne poreze i samodoprinose.

Autor berik 31 Jul 2010, 23:16

A što ne kažu, recimo, da u BGD u crvenoj MESEČNA karta za "preduzetnika" košta preko 9.100 dinara, a za "stanara" samo 450. Koji je to "odnos cena" i kakve je to "politika"? To je pljačka, veze sa mozgom nema. Nije ni čudo da se "pola preduzetnika" fiktivno prijavilo da žive u tim zonama.

Autor Moron 31 Jul 2010, 23:49