home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa : Pressonline.rs  

Slovenački kompleti za prvu pomoć, koji su u ponudi u našim radnjama, tehnički su neispravni jer nemaju deklaraciju na srpskom jeziku, iako je to zakonska obaveza, upozoravaju u Komitetu za bezbednost saobraćaja.

U Zakonu o lekovima i medicinskim sredstvima, u članu 200, piše da spoljne i unutrašnje pakovanje svakog medicinskog sredstva koje pacijenti sami koriste mora da bude obeleženo na srpskom jeziku. Međutim, na materijalu (gaze, zavoji, flasteri...) u kompletima za prvu pomoć koje na naše tržište distribuira slovenački proizvođač „Tosama", umesto „zavoj za prvu pomoć", „trouglasti zavoj" ili „kompresna gaza", piše „trikotni rubac", „trikotna ruta", „povoj za prvu pomoć", „vpojna gaza" i „založenec". Uputstvo koje bi trebalo da koriste srpski vozači u slučaju povrede takođe je na slovenačkom jeziku, pa je nejasno kako će ovaj komplet koristiti vozači u Srbiji! 

Sačuvajte račun

- Ako ne postoji uputstvo na srpskom jeziku, kako će naši vozači u slučaju povrede da upotrebe taj materijal. Moj savet svim vlasnicima motornih vozila, kojih u Srbiji ima više od dva miliona, jeste da prilikom kupovine novih kompleta za prvu pomoć sačuvaju račun, kako bi komplet mogli da vrate ako ne ispunjava standarde - upozorava Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Okanović kaže da su svi distributeri dužni da prodaju komplete koji ispunjavaju sve standarde, pa i da sav materijal i uputstvo za korišćenje u kutijama za prvu pomoć moraju da budu na srpskom jeziku.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva kažu da, ukoliko je ovo istina, to predstavlja direktno kršenje Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima, ali da nije na njima da se time bave, jer su za to nadležni Ministarstvo zdravlja i tržišna inspekcija.

- Agencija je nadležna samo za izdavanje dozvole za stavljanje u promet, a za kontrolu medicinskih sredstava koja se nalaze u prometu nadležne su inspekcija Ministarstva zdravlja i tržišna inspekcija. Mi smo izdali dozvole za registraciju i distribuciju i sva četiri distributera koja su dobila dozvole moraju striktno da se pridržavaju pravilnika - navodi PR Agencije za lekove i medicinska sredstva Aleksandar Tucović.

Izdate četiri dozvole

Dozvolu agencije za prodaju novih kompleta dobila su četiri distributera - „Galenika", „Mediteks", „MBS tehno" iz Srbije i slovenačka „Tosama". „Galenika" je jedina na tržište izbacila i komplete za A kategoriju.

Od 19. septembra sledeće godine kutija za prvu pomoć biće obavezan deo opreme, a oni koji to ne budu poštovali rizikuju da plate kaznu od 3.000 dinara.   

CENE KOMPLETA

- „Galenika" 2.400
- „Mediteks AD" još ih nema u radnjama
- „MBS tehno"  još ih nema u radnjama
- „Tosama" 3.500
    * u dinarima

Autor : V. Nedeljkovićčitanja : 3171Komentari

Neistina ima i za 1800 dinara Mediteks sasvim ispravna i po standardu prva pomoc!

Autor Sin Dragan 06 Okt 2010, 12:43

Pa valjda vazi Zakon o zastiti potrosaca.

Autor MILAN 06 Okt 2010, 13:02

Pljacka.

Autor razumni 07 Okt 2010, 13:55

Ови из Дежеле мисле да могу све своје ђубре од производа да продају по Србији. Декларација мора да буде на српском језику и то ЋИРИЛИЦОМ, никако накаквом латиноцим, која није српско писмо.

Autor Драган 07 Okt 2010, 22:01

Imam prvu pomoc koja je fabricka iz novog Audija-nemackog salona i ona se ne priznaje ovde, ima 3 puta vise stvarcica nego ova nasa djubrad, znaci mi smo pametni a Nemci su glupi...sramota za ovu jadnu drzavu za ove jos jadnije gradjane, 2400 din za te gluposti koje ne vrede 400din.. Ovo je drzavna pljacka gradjana, sledece su nove tablice i saobracajne pa nove dozvole, pa 2 puta tehnicki za starije automobile pa porez za automobile bez katalizatora, sramota !

Autor Milan 17 Nov 2010, 20:36