home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
pontiac solstice

Kompanija "Dženeral motors" (GM) je objavila definitivan kraj svog kultnog automobila "pontijak", koji se na tržištu četvorotočkaša pojavio prvi put još pre 84 godina.

Sada će, kako navodi američka štampa, "pontijak" ostati u uspomeni uglavnom posredstvom starijih holivudskih filmova, u kojima su se brojni američki glumci "šepurili" pored tog nekad prestižnog automobila.

Kao osnovni razlog prestanka proizvodnje nekada veoma popularnog automobila GM je naveo da "više ne može da finansira nerentabilnu produkciju" kakvom se u uslovima velike ekonomske krize pokazala izrada vozila marke "pontijak".

Automobil "pontijak" je decenijama bio omiljeno vozilo mnogih mladih Amerikanaca, pleneći njihovu pažnju svojim komforom i za to vreme veoma preciznim upravljačkim mehanizmom.

Amerikanac Edvard Marfi je, još davne 1893. godine, osnovao kompaniju "Pontijak", a firma je 1907. počela da proizvodi i automobile.

Od 1926. godine ta kompanija je postala poznata pod imenom "Pontijak motor divižn". U 1933. godini generalni direktor te firme je postao Gari Klinger, koji je u proizvodnju uveo automobile sa šestocilindričnim motorom.

Prilikom osnivanja prve fabrike "Pontijak" u Mičigenu, ta auto - marka je bila namenjna, pre svega, predstavncima američke radničke klase, a tek tri decenije kasnije, kada je pretilo gašenje proizvodnje, počela je izrada modernijeg i mnogo skupljeg modela koji je ubrzo postao pravi hit na američkom tržištu.

Marketinški stručnjaci GM -a su "pontijak" prijavili početkom '60. godina za auto - trke i istovremeno počeli propagandnu kampanju sa ciljem da za njega stvore imidž moćnog i agresivnog automobila za koji su, pre svega, zainteresovani mladi ljudi.

Model "pontijaka" sa osmocilindričnim motorom je tako '60. godina postao veliki komercijalni uspeh GM.

Tokom minule decenije, nekada prestižna marka GM-a nije više imala zadovoljavajuću prođu na tržištu, jer je zbog velike potrošnje goriva i tehnološke zastarelosti naglo gubila bitku sa domaćim i stranim konkuretnima.

GM je bio prinuđen, zbog teške finansijske krize u kojoj se našao u protekle dve godine, ne samo da smanji ili u potpunosti obustavi proizvodnju nekih ranije prestižnih modela, uključujući i "pontijak".

Autor : Tanjug.rs

Foto : Pontiac


čitanja : 3267Komentari

pontiac je legenda, steta sto su ga ugasili. kroz istoriju imali su zaista fenomenalne modele, kao sto su gto, firebird trans am i bonneville. steta sto nisu uspeli da nadju nacin da ga spase.

Autor mile antena 06 Nov 2010, 22:02

Pontiac je jedan od boljih americkih brendova.
Zao mi je sto se gasi.

Autor cvele 07 Nov 2010, 03:34