home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Rekonstrukcija fabrike automobila "Fijat" u Kragujevcu biće završena u prvoj polovini 2011. godine, najavio je danas generalni direktor kompanije "Fijat automobili Srbija" Đovani de Filipis i dodao da će prvo test vozilo novog modela "Fijata" biti proizvedeno do kraja sledeće godine.

De Filipis je precizirao, u intervjuu Tanjugu, da će probno vozilo novog modela automobila, koji će se proizvoditi u dve verzije - sa pet i sedam sedišta, "sići sa proizvodne trake" do kraja 2011. godine, a serijska proizvodnja će početi na proleće 2012. godine.

Proizvodnja novog vozila će biti locirana samo u fabrici u Kragujevcu, što znači da će taj poptuno novi model biti sličan onome što je ranije urađeno u Poljskoj sa drugim modelom "Fijata" koji se proizvodi samo u toj zemlji, kazao je de Filipis.

On je rekao da će se novi model vozila, proizveden u kragujevačkim pogonima, a čiji je radni naziv "L zero", izvoziti na svetsko tržište i biti prilagođen svim potrebama korisnika.

"Nove mašine i oprema najsavremenije tehnologije dopremiće se početkom 2011. godine, a kragujevačka fabrika biće jedan od najbolje opremljenih "Fijatovih" proizvodnih pogona", dodao je on.

"Dobavljamo opremu u nekim slučajevima i savremeniju od one koju trenutno koristimo u italijanskim fabrikama. To je, na primer, slučaj sa preserajem za koji smo naručili opremu od japanske kompanije, a mašine za lakirnice stižu uglavnom od vodećih nemačkih i italijanskih proizvođača", istakao je de Filipis.

Prema njegovim rečima, rekonstrukcija fabrike u Kragujevcu je najveći posao koji će se na proleće iduće godine privesti kraju, a od stare fabrike "Zastava", kako je objasnio, ostaće samo zgrada.

De Filipis je izrazio zadovoljstvo što je u sred velike ekonomske krize "Fijat" uspeo da zaposli 1.000 radnika i sada ih ima 1.100, napominjući da će biti zaposleno još ljudi.

"Našli smo način da nastavimo proizvodnju i dosta smo postigli u izvozu u ostale zemlje, pretežno u Severnu Afriku. Tako da je pozitivna stvar to što posle mnogo godina u Kragujevcu ima šta da se slavi", kazao je de Filipis, dodajući da je u poslednjih sedam meseci dostignut ukupni izvoz od 3.500 vozila, odnosno 500 vozila na mesečnom nivou.

Generalni direktor "Fijat automobili Srbija" napomenuo je da su novi kolektivni ugovori, koji su sa radnicima potpisani pre dva dana, usklađeni sa međunarodnim standardima.

"Videlo se i na licima radnika da se njihova nada sada pretvorila u poverenje i u entuzijazam za narednu godinu. Što se tiče samih detalja ugovora, radnici su dobili veći odmor i veoma su pozitivno na to reagovali", rekao je de Filipis.

Podsećajući da su trening i obuka radnika "Fijatove" fabrike bili jedna od prvih aktivnosti te kompanije, de Filipis je naveo da će dolaskom novih mašina i opreme biti dodatno organizovana obuka tokom koje će se radnici iz Kragujevca slati u ostale "Fijatove" fabrike na obučavanje.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Fiat
 čitanja : 819Komentari