home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Evropske filijale američkog "Dženeral motorsa" (GM), nemački "Opel" i britanski "Voksol", predviđaju povećanje prodaje novih vozila za oko 100.000 u narednoj godini, tvrdi poslovni magazin "Menadžer" pozivajući se na izvore iz kompanije.

List navodi da "Opel/Voksol" namerava da poveća udeo u prodaji za pet odsto do 2016., ističu agencije navodeći da je GM lane prodala 1,19 miliona vozila.

"Opel" planira da ove godine proda 1,3 miliona vozila, izjavio je direktor komapnije Karl-Fridrih Štrake, naglašavajući da će kompanija početi ponovo da posluje pozitivno, godinu dana ranije nego što se očekivalo.

U naredne tri godine "Opel" računa na rast prodaje izvan Evrope za 60.000 do 150.000, piše "Menadžer magazin." "Opel" i britanski "Voksol" počeće da prodaju u trećem tromeseču ove godine novu "zafiru turer" koja će se na tržištu naći uporedo sa manjim sadašnjim modelom "opel zafira", objavljeno je krajem maja.

"Turer", treća generacija varijante "zafira", prvi put će se pojaviti u septembru na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu.

"Opel" je saopštio da će novi model biti najvišeg kvaliteta kao i vozilo srednje veličine "insignija". "Turer" će se na tržištu nadmetati sa modelima kao što su "reno senik", "ford C-maks" i "folksvagen turan" i imaće redizajniranu varijantu "fleks7" sistema sedišta koji se nalazi u "zafiri." Pored toga, "turer" će biti ponuđen u dve varijante - sa benzinskim turbo motorom zapremine 1,4 litara i dizel motorom od 2,0 litara sa turbo punjačem. U obe varijante nudi se sistem "stani-kreni", a oba modela će se izrađivati u "Opelovoj" fabrici u Bohumu.

Sadašnja "zafira" prodaje se u Nemačkoj za 20.995 evra, dok će cena novog "turera" biti objavljena na Sajmu u Frankfurtu u septembru, kada će početi da se primaju porudžbine.

"Opel" pokušava ponovo da posluje sa profitom posle ukidanja 8.000, od ukupno 48.000 radnih mesta. Prošle godine GM je na poslovima u Evropi izgubio 1,76 milijardi dolara.

Krajem 2010., GM je najavio da će u evropske projekte uložiti 11 milijardi evra, uz seriju otkaza, u okviru plana restrukturisanja "Opela" kako bi dobio drzavnu pomoć za izvlačenje firme iz gubitaka. "Opel" ima fabrike u Nemačkoj, Britaniji, Španiji, Austriji i Poljskoj.

Kompanija planira da početkom 2013. pokrene proizvodnju novog manjeg automobila "junior", kako bi se smanjili gubici i sprečio pad udela prodaje na svetskom tržištu, objavljeno je krajem 2010. Pored novog manjeg modela, "Opel" priprema električni automobil, novi sportski kupe i manje sportsko-terensko vozilo, u okviru plana širenja ponude.

GM je u periodu krize pre dve godine nameravao da se odrekne nemačke filijale i pronađe kupca koji bi obezbedio novac za ozdravljenje čuvene robne marke, ali je odustao od tog plana, najavljujući da će vlastitim snagama stabilizovati njeno poslovanje.

Izvor : Biznisnovine.com

Foto : Opelčitanja : 2949Komentari