home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Američki odbor predložio je zabranu pričanja i slanja SMS poruka, čak i u slučajevima kada se telefon tokom vožnje ne drži u rukama. U do sada neviđenom potezu, Državni odbor za sigurnost saobraćaja u Sjedinjenim državama predlaže da vozači isključe svoje mobilne telefone tokom vožnje.

Odbor, koji utvrđuje najčešće uzroke saobraćajnih nesreća, od svake savezne države traži da zabrani korišćenje ličnih elektronskih uređaja u automobilima osim u hitnim slučajevima. Zabrana bi se odnosila i na daljinsku upotrebu mobilnih i upotrebu sa slušalicama, dok bi jedino tehnologija koja pomaže vozačima, kao što su Globalni pozicioni sistemi, bila dozvoljena. Agencija navodi da bi ta zabrana dovela do manjeg broja nesreća uzrokovanih nedostatkom pažnje.

Američki odbor je predložio zabranu na pričanje i slanje tekst poruka, čak i u slučajevima kada se telefon tokom vožnje ne drži u rukama, neposredno nakon smrtonosne saobraćajne nesreće u Missouriju. Jedan vozač tinejdžer koji je uzrokovao tu nesreću je poslao i primio 11 tekst poruka za 11 minuta pre nesreće u kojoj su poginule 2 i povređeno 38 osoba.

Navodi se da 90% vozača podržava zabranu slanja tekst poruka, dok 60% vozača podržava zabranu korišćenja mobilnih telefona. Problem je što 80% njih kaže da to još uvek radi. Vozači znaju da je to problem, ali to još uvek rade jer smatraju da su iznad proseka i da to mogu istovremeno raditi više stvari.

Istraživanje pokazuje da zabrana korišćenja mobilnih telefona ne smanjuje broj nesreća niti troškove osiguranja, možda zbog toga što mnoge stvari odvlače pažnju vozača. Stručnjaci za sigurnost saobraćaja kažu da tehnologija za sprečavanje sudara možda može pomoći. Jedna studija je pokazala da na primer Volvo SUV, koji automatski koči ako oseti mogućnost sudara, ima mnogo manju verovatnoću da će doživeti sudar pri manjoj brzini nego drugi automobili. Ali automobili koji sami voze još uvek nisu deo sadašnjice. Zato američka vlada zahteva da vozači, ako žele voziti, uklone mobilne telefone.

Izvor: Personalmag.rsčitanja : 1691Komentari

odlicna odluka

Autor mile antena 31 Dec 2011, 19:16

Pametno,podržavam.
Treba samo još pridodati cigare tu.

Autor PITBULL™ 31 Dec 2011, 19:24

i muziku takodje da izbace :)))

Autor mile antena 31 Dec 2011, 19:50

I zgodne ribe kao suvozace!

Autor Ceda 31 Dec 2011, 20:04

I da uvedu kao obavezno taman povez preko ociju, jer vozac moze videti kroz prozore stosta sto mu moze odvuci paznju...

Autor Intruder 31 Dec 2011, 20:22