home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako prenosi Beta, ekonomista Miroslav Prokopijević ocenio je da je poslednje davanje državnih subvencija Fijatu direktno remećenje konkurencije.

"Direktnije remećenje konkurencije ne postoji, a takva vrsta vertikalne pomoći određenim kompanijama je zabranjena u Evopskoj uniji", rekao je Prokopijević na javnoj raspravi o državnoj pomoći u Evropskoj uniji i Srbiji.

On je istakao da se ta vrsta pomoći države Srbije Fijatu, koja je zabranjena u EU, "zaklanja iza navodnog otvaranja radnih mesta, pa se uprkos oštrom protestu ostalih prodavaca automobila, Fijatu daje subvencija od 10.000 evra po navodno novootvorenom radnom mestu".

"Praktični efekat je da će ti automobili biti 3.000 evra jeftiniji. I onda kada pogledate šta je transakcija, transakcija je da od onih koji plaćaju carine i uvozne dažbine uzmete novac, ako su to vanevropske firme, i date Fijatu", rekao je Prokopijević.

On je rekao da misli da EU po tom pitanju neće učiniti ništa, već da će samo izraziti negodovanje, zato što ta zabrana obavezuje članice Unije i zemlje koje su otvorile pregovore.

"Pošto mi nismo ni jedno ni drugo ja mislim da će EU izraziti negodovanje i da će reći otprilike: Vi deklarište da idete ka EU, a ono što radite je suprotno od pravila same Unije", rekao je Prokopijević.

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da je u slučaju poslednje subvencije Fijat Automobilima Srbija "očigledno da se radi o čistoj dirketnoj pomoći države kupcima automobila da bi pospešila prodaju Fijatovog automobila koji se ovde proizvodi".

"Vrlo je očito i vrlo prozirno i šteta da je tako prozirno, jer na neki način bi bila dobra ideja da domaći građani dobiji jeftinije automobile, sto su zaslužili svojim standardom", rekao je Kovacević.

Prokopijević je istakao da je ekonomski gledano politika državne pomoći firmama pogrešna, jer to znači pomaganje onoga što ne mozeda prođu tržišni test.

Prokopijević je naveo da se prosečno u zemljama Evrope državna pomoć privredi iznosi oko 0,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je u Srbiji dva do tri odsto BDP-a. Prema njegovim rečima, ta državna pomoć je i veća, jer se statisktika ne računa opraštanje poreza za koje niko ne zna koliko je, a i to spada u oblik džavne pomoći.

Prokopijević je još rekao da je 80 odsto pomoći kompanijama u EU takva da je može koristiti više kompanija i grana, a da je preostalih 20 odsto zabranjena vrsta pomoći, odnosno direktna pomoć pojedinačnim kompanijama.

Ekonomista Ljubomir Madžar je ocenio da se Vlada Srbije davanjem direktnih subvencija upustila u "direktno komuniciranje sa pojedinim kompanijama, što ne bi smela da radi".

Madžar je istakao da je poznato da subvencije ne daju kao rezultat razvoj firme koja dobija subvencije, napominjući da državna subvencija neće napraviti od propalog preduzeća uspešno.

Autor: Beta.rsčitanja : 1106Komentari

A šta je sa EU pomoći bankama u Španiji pa i sada Kipru? Šta je sa subvencionisanjem poljoprivrede u EU, itd itd...

Autor Miki 29 Mar 2013, 17:27

Vest koja je jutros procurila je da je preko 500 komada vec prodato. Odlicno! Kako ce biti posle sajma, videcemo.

Autor Quattrone 29 Mar 2013, 17:45

Eknomista je svako ko je zavrsio Ekonomski fakultet.

Toliko o tome.

Autor Fordovac 29 Mar 2013, 18:25

Subvenisati "svoje" je nešto što apsolutno svaka zemlja (pa i zemlje u evropskoj uniji) radi.

Razilka je što obično možda nije toliko očito (a i zemlje su moćniji).

Međutim, nije logično subvencionisati strani proizvod, a 500L to svakako jeste.

Autor CaMIRO 29 Mar 2013, 21:25

A Kragujevac je inostranstvo, jel.

Autor B.M. 30 Mar 2013, 06:50

Korist od 500L već je vidljiva.Ukupna
spoljnotrgovinska razmena
Srbije u periodu januar-
februar 2013. godine bila
je oko 3,604 milijardi evra
što je za 13,3 odsto više
nego u istom periodu
prošle godine, saopštio je u
petak Republički zavod za
statistiku (RZS) Srbije.
Izvezeno je robe u
vrednosti od oko 1,407
milijardi evra ili za 30,6
odsto više u nego u istom
periodu prethodne godine,
dok je uvoz bio oko 2,196
milijardi evra ili za 4,4
odsto veći.
Deficit prema podacima
RZS, bio je oko 788,8
miliona evra, što čini
smanjenje od 23,1 odsto u
odnosu na isti period 2012.
godine.
Pokrivenost uvoza izvozom
iznosi 64,1 odsto i veća je
od pokrivenosti u istom
periodu prethodne godine,
kada je iznosila 51,2 odsto.

Autor B.M. 30 Mar 2013, 08:43

Stotine milijardi pomoći bogatim bankama je OK, a kad naša vlada pomaže onda je to narušavanje konkurencije. Možda očekuju da pomognemo i SEAT i SAB pošto su u krizi.
A naši vajni ekonomisti liče na lešinare ili ptice zlosutnice - jedva čekaju da Srbija propadne.

Autor Martin 30 Mar 2013, 10:33

Slažem se s Martinom ... Inače, ne znam koliko je dobro uopšte da dajemo 10.000 evra po svakom zaposlenom, ali ako od tih para 3.000 evra ide kupcima, građanima Srbije, zašto bi bilo ko od nas bio protiv...ako sam dobro razumeo..

Autor vladimiris 30 Mar 2013, 12:37