home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

U nedelju, 7. Jula, održan je Drugi tradicionalni skup ljubitelja Zastavinih automobila u Lepenskom Viru, u organizaciji Zastava 101 kluba (www.zastava101.serbianforum.info) i Zastava Fan Club–a.

Datum održavanja skupa je simboličan nekoliko razloga. 7. Jul 1941. Bio je dan ustanka protiv fašističke okupacije u Srbiji. U julu 1977. Zavodi Crvena Zastava su organizovali, danas zaboravljenu, ekspediciju Ararat, tokom koje je testirana izdržljivost Zastave 101 na vožnju planinskog, offroad relija. Cilj ekspedicije je bilo osvajanje najvišeg vrha do kog se može doći kolima, u čemu su posade iz Beograda uspele, a sekundarni cilj je bio test čuvenog Stojadina, koji je prema svedočenjima iz Kragujevca, mehanički podneo sve napore. Slikovito rečeno, tokom vožnje su ispadale sijalice, osigurači i ratkapne iz ležišta, otpadala svetla za maglu, ali motor, menjač i kočnice su se pokazale besprekornim. Na žalost kao i druge ekspedicije Zastave 101, i ova je bila zaboravljena do istraživanja i tekstova Novice Markovića, administratora Zastava 101 kluba.

Miljan Milojković iz Niša, administrator Zastava 101 kluba je uputio pohvale: ''Organizator skupa, Danijel Dokić iz Boljetina, moderator Zastava 101 kluba, se i ovaj put pokazao kao sjajan organizator i domaćin koji сe svim snagama potrudio da svim posetiocima obezbedi odličan provod, hranu i druženje. Nadamo se da će sledeći skup biti još bolji, i da će pristustvovati još veći broj automobila, kao i ljubitelja.

Letnje vreme je bilo i vreme osavremenjivanja Zastave 101, pa je tako na beogradskom salonu automobila 2008. predstavljena modernizovana verzija legendarne Skale 55 sa dosta modifikacija, u koje je tada uključena nova elektronska instrument tabla sa digitalnim brojačem pređenih kilometara, spoljni retrovizori od Fiat Seicenta, primena jednog ključa za sve brave, novi aluminijumski hladnjak, homokinetički zglobovi i ležajevi točkova od Fiat Punta, od koga je takođe pozajmljena i sirena, kao i novi unutrašnji retrovizor lepljen na vetrobransko staklo, a tada posebna mogućnost, nuđena je fabrička ugradnja uređaja za pogon na tečni naftni gas.''

Glavnu organizaciju skupa poneo je Danijel Dokić iz Boljetina, moderator Zastava 101 kluba: "Drugi po redu skup ljubitelja Zastavinih vozila na Lepenskom Viru protekao je u druženju blizu 70 ljudi koji su sa 35 automobila marke "Zastava" proveli dan u lepotama prirode, čistog vazduha,finom druženju,lepom vremenu i dobroj hrani.

Po mojoj oceni skup polako poprima sve veće razmere,tako da se nadam da će sledeće godine biti samo još bolje i lepše."

Kao i prošle godine, Zastava – nostalgičari putujući iz različitih krajeva Srbije uživali su u lepotama Đerdapske klisure i romantičnoj vožnji pored Dunava, a nisu ni zaobišli muzej Lepenski Vir gde su i oni najtvrđi po pitanju istorije odali počast doktoru Srejoviću i njegovom timu koji su nam u nasleđe ostavili ovaj jedinstven spomenik drevne civilizacije.

Na parkingu muzeja Lepenski Vir ljubitelji Zastave su razmenjivali iskustva, delove ali i znanja iz auto - mehanike i auto - elektrike. Čula su se i različita ručno pravljena ozvučenja, a Igor, gost iz BiH je na svom ozvučenju pustio karakteristično kolo iz filma ''Ćao inspektore'', što je izazvalo pravu senzaciju među prisutnima jes svi znaju da je film sniman upravo u okolini Lepenskog Vira - možda će baš to kolo postati muzički znak tradicionalnih okupljanja Zastava nostalgičara.

Na usluzi Zastava nostalgičarima je bio ugostiteljski objekat "Etno kuca Sport" gde je organizovan ručak i osveženje. Kiosk - suvenirnica je bio glavno mesto za kupovinu sladoleda. Jedna grupa gostiju nije odolela odmoru i sunčanju na obali Dunava.

Lepenski Vir je deo tradicije Srbije, a od ove godine i deo tradicije okupljanja Zastava nostalgičara koja postaju sve češća i masovnija kako Jugići i Stojadini nestaju sa naših drumova.

Novica Marković – predstavnik za medije Zastava 101 klubačitanja : 5407Komentari

A je l to nama RuO u gro planu..

Autor Dikh tu kava 09 Jul 2013, 08:35

Kada čovek čuje Zastava i kaže to su neki klinci,sve shvati neozbiljno. Da je video skup i pročitao ovo Miljanovo,vidi da je to sasvim druga slika. Sve pohvale.

Autor dusan 09 Jul 2013, 16:18

hahah evo me na prvoj slici u centru :D

Bilo je super!

Autor Predrag® 09 Jul 2013, 17:28

Све похвале, предобро је било! Само да нас је из године у годину више и да постанемо јача институција да свима запушимо уста! Живи били!

Autor Никола 10 Jul 2013, 22:01

Skupovi Zastava - nostalgičara su sve češći što je više nego pohvalno, a još je bitnije da se o tome javno piše zahvaljujući timu Auto - Bloga.

Vreme je da se skrene pažnja našoj javnosti, a naročito mlađim generacijama, da smo i mi u Kragujevcu pravili automobile koji su, iako sada poprilično stari, dočekali 2013 u službi svakodnevnog ili vikend automobila.

Vreme je da kolone Stojadina i Yuga podjednako privuku pažnju kao i kolone VW Buba ili Minija.

A ekipi ljubitelja mogu samo reći, devojke i momci, svaka Vam čast i samo napred!

Autor zastava101b 12 Jul 2013, 21:51