home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Autor/izvor: SEEbiz / Al-Jazeera Balkans

Ostavština Josipa Broza Tita i dalje izaziva sporenja među bivšim jugoslovenskim republikama, jer se, osim nekretnina koje su predmet sukcesije, zemlje bivše Jugoslavije spore i o pokretnim stvarima, piše Al Jazeera Balkans.

Tako se o vlasništvu nad nekadašnjim Titovim automobilima nadmeću Srbija i Slovenija, a jedan od tih automobila je Rolls Royce, kojim su se nekada vozili jugoslovenski i egipatski predsednici – Tito i Naser, koji je danas izložen u Ljubljani.

Ovaj automobil izložen je uz još 13 vozila koje je Tito koristio ili dobio na poklon i svi su pre skoro 30 godina pozajmljeni iz Beograda.

- Bila je to izložba za nekoliko godina, ali dogodila se 1991., kada je došlo do raspada Jugoslavije, tako da su od tada još u našem muzeju, kaže za AJB Orest Jarh, direktor Tehničkog muzeja Slovenije, u kojem se nalaze Titovi automobili.

O tome se pisalo još tokom leta. Kustos Muzeja istorije Jugoslavije Momo Cvijović je za SEEbiz tada izjavio da petnaest Titovih automobila koji se nalaze u Sloveniji treba da se vrate beogradskom Muzeju.

- Trinaest automobila iz Titovog vozog parka i dva automobila iz Vojnog muzeja je ovaj Muzej, koji se tada zvao Memorijalni centar Josip Broz Tito, dao na revers Tehniškem muzeju u Bistrici. Taj revers je imao rok važenja od pet godina, podseća kustos.

U ovom muzeju nalazi se i Packard, koji je 1945. godine Staljin poklonio Titu, blindirani Mercedes coupe iz 1939. godine, ali i blindirani ZIS – poklon Hruščova. Sva ta vozila Srbija traži natrag.

U Tehničkom muzeju Slovenije kažu da nikada nisu dobili nikakav zahtev iz Beograda, ali veruju da je njihova zemlja spremna na razgovor o sukcesiji, ali ne i na bezuslovan povratak automobila u Beograd.

- Ima mogućnosti da se ta stvar promeni, pošto ima i drugih značajnih stvari, baštine koja je značajna za Sloveniju, a još je u Beogradu, navodi Orest Jarh.

Vlasnik Muzeja automobila u Beogradu Bratislav Petković u svojoj kolekciji poseduje i jedno vozilo koje je koristio Josip Broz Tito, a reč je o Cadillacu nabavljenom specijalno za maršala.

Zbog velike vrednosti ovakvih oldtajmera, Petković bi u svom muzeju voleo da vidi barem još jedno Titovo vozilo.

- Od nadoknade za automobile ili njihovog povratka u Srbiju Beograd neće odustati.čitanja : 3238Komentari

U suštini Trebalo bi samo staviti veto na izvoz tj da cela kolekcija mora da ostane u ex jugi kao i da vozila nesmeju da menjaju namenu...
Eh da i na zastavi bi trebala biti zvezda , ako se ja dobro sećam zastava SFRJ je trobojka sa zvezdom a trobojka bez zvezde je zastava SRJ

Autor Greenplanet Robert 01 Nov 2013, 05:12