home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kineska državna kompanija JAK i „Zastava kamioni” potpisaće ugovor o partnerstvu do kraja ovog meseca, a montaža vozila do 4,5 tone, počeće u oktobru

Kragujevac – Do kraja ovog meseca u Kini će biti potpisan ugovor o partnerstvu tamošnje državne kompanije JAK i našeg preduzeća „Zastava kamioni”. Ugovorom će biti definisani detalji proizvodnje jednog kineskog kamiona u Kragujevcu. Reč je o modelu N75, nosivosti do 4,5 tone. U „Zastava kamionima” su spremni za ovaj veliki poduhvat, budući da se u fabrici već proizvodi domaći model iste klase – „eurozeta”.

Zajedničko ulaganje sa velikom kineskom kompanijom, koja godišnje proizvodi 530.000 kamiona, autobusa i lakih komercijalnih vozila, doneće dugo očekivani spas za „Zastava kamione”, preduzeća u restrukturiranju koje već duže od jedne decenije pokušava da pronađe strateškog partnera iz svoje branše. Osim toga, aranžman sa Kinezima trebalo bi da iskoriste i naši proizvođači delova (akumulatora, guma, stakla).

Vrata za ovaj veliki posao otvorila je državna delegacije Srbije, koja je krajem prošle godine, predvođena predsednikom Tomislavom Nikolićem, boravila u zvaničnoj poseti Kini. Posle više uzajamnih poseta, marta ove godine u Beogradu, potpisan je Memorandum o saradnji. Svečanosti je prisustvovao predsednik kineske kompanije An Đin.

Kompletan članak na sajtu Politika.rsčitanja : 1359Komentari

Ovo može da bude dobar posao. Mala ulaganja, a zarada mnogo bolja nego di Fiata. Uzgred, u ova vozila se mogu ugrađivati domaći delovi, gume, plastika, lim, profili, kočnice, akumulatori i ko zna šta sve. Sigurno neće biti uvoz kao kod Fiata 95%.

Autor roker 30 Apr 2014, 16:39

Zanimljivo bi bilo cuti sta o svemu ovome misli FIAT!

Autor Vojvoda 30 Apr 2014, 22:45

@Рокер
Код ФАС-а за производњу 500Л, у Србији се производе делови око 33-35%.

Autor Гага 30 Apr 2014, 22:58

Podrzavam.

Autor milan 30 Apr 2014, 23:37

Sjajan posao nema sta, par stotina metara od Fiata, a nasli partnera s druge strane zemaljske kugle. haha..
Sklopice nesto malo kamiona a onda moliti nekog da kupi uz drzavne subvencije.. Tu je EPS, NIS..I sta ce posle? Kome ce prodavati kineske kamione s losim delovima iz propalih domacih fabrika, kad to nigde ne moze da prodje. Jedino ce dodatno da zakrce puteve oko Zastave i nerviraju Fiat. Mozda se nadaju da ce onda da ih kupi.

Autor B.M. 01 Maj 2014, 08:46

Kad je smešni Fiat 500L našao kupce, naćiće i ovi kamiončići. Ggreška je ako na njih nestave Zastava znak. Prodavao bi se na celom Balkanu, Severnoj Africi, Bliskom istoku i Rusiji.

Autor eki 01 Maj 2014, 14:49

haha, veruj to ni Albanci nebi kupili. Napravili su Bugari s Kinezima fabriku automobila, pre par godina. Proizvodjac je Great Wall, i nema ih nigde. Samo gubimo vreme s Kinezima, ja se nadam da ce ih ipak uzeti Fiat.

Autor B.M. 01 Maj 2014, 15:43