home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Renault-Nissan Alijansa je sredinom prošle godine predstavila svoju modularnu konstrukciju pod nazivom CMF - Common Module Family. Za razliku od Volkswagenove modularne MQB platforme, CMF je više set kompatibilnih modula, školjke motora, kokpita, elektronskih komponenti koje mogu deliti ne samo vozila iste ili slične veličine, već automobili iz sasvim različitih segmenata.

Ideja CMF sistema je, kao i kod drugih modularnih platformi, odnosno konstrukcija, povećati broj modula koji su zajednički različitim vozilima kako bi se na kraju ubrzali razvojni i proizvodni procesi novih automobila i istovremeno ostvarile značajne uštede i povećala konkurentnost.

Sada je saopšteno da će CMF dolaziti u tri verzije. Konkretnije, Radiće se o verzijama:

- CMF-A - za mala vozila

- CMF-B - vozila srednje veličine

- CMF-C/D - za veća vozila

Do 2020. francusko-japanski proizvođač namerava da 70% svoje ponude bazira na CMF-u čija bi upotreba trebalo da smanji troškove nabavke delova za 20-30% i troškove razvoja za 30-40%. Dodatnu uštedu bi trebalo da donese i tzv. AIMS - Alliance Integrated Manufacturing System, odnosno sistem standardizacije proizvodnje u svim Renault-nissanovim fabrikama.

Izvor: Autonet.hr

Foto: arhiva Autoblog.rs / Renaultčitanja : 989Komentari