home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako piše Mojauto, koliko god napredovala automobilska tehnologija i dalje veliki broj vozača vikendom voli da se zavuče pod haubu i popravi ili modifikuje svog ljubimca, međutim, uskoro bi zakoni o autorskim pravima, za koje se zalažu automobilski giganti, mogli da označe kraj vikend-automehaničarima.

Veliki broj američkih udruženja proizvođača je podnelo zahtev da se onemogući amaterski rad na novim automobilima koji su, po njima, "postali previše kompleksni i opasni za amaterske prepravke." Kako se navodi u saopštenju "Auto Alliance"-a, glavnog tela za lobiranje automobilskih giganata, amaterski rad na automobilima je već postao "legalno problematičan". Ovaj problem proističe iz odeljka "Digital Millennium Copyright" ukaza iz 1998, za koji u to vreme niko nije mislio da će se ikada odnositi na automobile.

Međutim,kako su današnji automobili u suštini kompjuteri na točkovima, Američka kancelarija za zaštitu autorskih prava ( U.S. Copyright Office ) ispituje da li bi delovi ovog ukaza koji štite intelektualnu svojinu trebalo da zabrane ljudima da modifikuju i tjuniraju svoje automobile. Proizvođači automobila su izrazili brigu da amaterski pristup elektronskim kontrolama koje utiču na ključne funkcije automobila poput upravljanja, gasa i kočnica "vodi narušavanju ravnoteže u kojoj negativne posledice uveliko nadmašuju moguću dobit", navodi se u saopštenju "Alliance of Global Automakers". Dakle, za sada je najveća briga o modifikovanju elektronskih komponenti modernih automobila koje bi potencijalno ugrozile mehaničku i elektronsku bezbednost vozila. Kao primer se može uzeti amaterski mehaničar koji u kompjuteru automobila pravi grešku u kodiranju koja proizvodi kvar kočnica sa katastrofalnim posledicama.

Naravno, za sada ste sasvim bezbedni pod haubom vašeg četvorotočkaša, ali bi u skorijoj budućnosti, nakon Amerike i u Evropu mogao da stigne zakon koji bi neovlašćeni rad na modernim automobilima karakterisao kao nezakonito hakerisanje.

Izvor: Mojauto.rsčitanja : 934Komentari

Pametno :)

Autor moron 30 Apr 2015, 17:16

Sve bi to bilo u redu da majstori u "ovlascenim" servisima iole znaju sta rede.

Autor Fordovac 30 Apr 2015, 18:32