home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako prenosi Mojauto, Evropska Unija već neko vreme najavljuje planove da pooštri zakone o dozvoljenim emisijama štetnih gasova automobila, međutim, po najnovijoj odluci se rok za nove propise dodatno produžava pre svega zbog straha kako će proizvođači automobila finansijski ispratiti predložene norme.

Uprkos velikoj medijskoj hajci koja se podigla povodom Folksvagenovog skandala sa dizel motorima koji u realnim uslovima emituju znatno više štetnih gasova nego u laboratorijskim uslovima, ova odluka još jednom pokazuje značaj politike u automobilskoj industriji.

Evrospki komesar za industrijsku politiku Elizbeta Bienkovska je novom odlukom još jednom ublažila prvobitne planove EU da se spusti donja granica dozvoljenih emisija nitrogen oksida u realnim uslovima vožnje za koje se pokazalo da su 400 do 500 posto veći nego u laboratorijskim testovima.

Bienkovksa je novom odlukom dozvolila da realna emisija ovih štetnih gasova bude i 110 puta veća od legalne norme sve do 2020. godine, iako je po poslednjim planovima krajnji rok bila jesen 2019. godine. Mnoge evropske zemlje, na čelu sa Nemačkom su nakon ove odluke otvoreno zahtevale produžetak roka zbog velikih troškova koje će pretrpeti automobilska industrija.

"Ovo je skandalozna i cinična odluka EU vlada", rekao je Bas Eikhout, holandski član Evropskog Parlamenta. "Nadam se da ćemo uspeti da se usprotivimo ovoj odluci", dodao je on.

Izvor: Mojauto.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 529Komentari

Potpuno očekivana odluka.

Autor moron 30 Okt 2015, 13:03

''Bienkovksa je novom odlukom dozvolila da realna emisija ovih štetnih gasova bude i 110 puta veća od legalne norme sve do 2020. godine, iako je po poslednjim planovima krajnji rok bila jesen 2019. godine.''

Cekaj malo, jel ovom izjavom to sada znaci da cu moci da teram auto na neki ubudjali D2 ili trafo ulje po evropi??? Ipak oni i dalje emituju manje Co2 od benzinaca, naravno uz ovih benificiranih 110x za NOx.
Boze Gospode kakvi su to idioti ali kao sto @moron kaze ovo je bilo skroz ocekivano...

Autor Panco 30 Okt 2015, 17:27

Bolje da mi i dalje pravimo dizelase svakako treba istrebiti visak ljudi u prevodu. Pa kad ih istrebimo videcemo sta cemo dalje. Zavesa se spusta i molim aplauz! (crveno meso je kancerogeno kao i pusenje !)

Autor bk 30 Okt 2015, 17:35