home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako prenosi Tanjug, francuski proizvođači automobila našli su se na vrhu liste evropskih automobilskih kompanija koje emituju najmanje štetnih gasova, saopštila je danas Evropska agencija za zastitu životne sredine.

Francuske kompanije Reno, Pežo i Sitroen, koje zauzimaju prva tri mesta na listi, imale su prednost u vidu toga da je prosečna emisija gasova merena bez uzimanja u obzir broja cilindara u motoru i tipa goriva, prenosi agencija Frans pres.

Francuska na jugu Evrope prodaje automobile s manjim motorima, a na francuskom tržištu preovlađuju dizel motori, koji emituju manje ugljen dioksida (CO2) u odnosu na benzince.

Automobili Renoa, koji je na prvom mestu liste, emituju u proseku 108 grama CO2 po pređenom kilometru, Pežoa 110 grama, a Sitroena 111 grama.

U Evropi su automobili u 2014. emitovali 2,5 odsto manje CO2 u odnosu na 2013, navodi agencija. Iz istraživanje je iskljucen nemački proizvođač automobila Folksvagen, koji je početkom meseca prizao da je nivo njegove emisije štetnih gasova 18 odsto viši nego što je prvobitno prijavio.

Izvor: Tanjug.rs

Foto: arhiva Autoblog.rs / Renaultčitanja : 981Komentari

uvek bilo i bice. sta je tu novo?

Autor kiza 27 Nov 2015, 23:37

Lista je sacinjena na osnovu zvanicnih podataka koje objavljuju proizvodjaci.

Kada, i ako neko uopste uspe da precizno izmeri kolika je realna emisija, konacna lista ce moci da se vidi.

Najzanimljivije bi bilo videti listu u kojoj se vidi kolikoo koji automobil (motor) emituje CO2 u odnosu na realnu izmerenu konjsku snagu.

Koje mesto bi na takvoj listi zauzimali Francuzi, ili Japanci?

Autor vojvoda 28 Nov 2015, 12:45

"Iz istraživanje je iskljucen nemački proizvođač automobila Folksvagen, koji je početkom meseca prizao da je nivo njegove emisije štetnih gasova 18 odsto viši nego što je prvobitno prijavio"

Ne sećam se da je negde bila vest na ovu temu, oko ovih 18% ?

Autor moron 28 Nov 2015, 13:26