home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Ako je suditi po najnovijim najavama koje je objavio CAR Magazine iz Velike Britanije, Mercedes radi na razvoju platforme posebno kreirane za električna vozila.

Platforma bi trebalo da dobije ime EVA, imaće brojne sličnosti sa arhitekturom MRA (koja se koristi za sve od C-klase do S-klase), ali biće prilagođena samo za električna vozila (prvi stiže 2018. godine). Platforma će definitivno biti odskočna daska za predstavljanje nekoliko Mercedesovih električnih vozila, a već sada znamo da bi to trebalo da budu sedani i crossoveri koji se nalaze između C-klase i S-klase, između GLC-a i GLE-a, kao i jedan veliki crossover veći od GLS-a.

Najinteresantnija činjenica je to što platforma omogućava ugradnju ogromnih baterija mase oko 400 kilograma, koa i ugradnju nekoliko električnih motora. Tako bi Mercedesovi električni automobili trebalo da imaju najbolju autnomiju, snažne motore i perfromanse koje se mogu definitivno porediti sa performansama klasičnih vozila.

Biće dostupne verzije sa pogonom samo na zadnje točkove (sa 402KS), ali i sa pogonom na četiri točka (sa dodatnim motorom napred snažnim između 120KS i 201KS).

Iz Mercedesa su navodno saopštili da je cilj prodavati 20.000 primeraka po modelu godišnje, a cena najjeftinijeg će verovatno biti oko 70.000 funti.

Izvor: Proauto.ba

Foto: arhiva Autoblog.rs / Mercedesčitanja : 790Komentari