home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Nemačka jezička fondacija je prodala svoje deonice Volkswagena u znak protesta jer je slavna nemačka kompanija odlučila da joj zvanični jezik bude engleski.

"Reči Volkswagen i nemački jezik, nažalost, više ne idu zajedno", rekao je čelnik Nemačke jezičke fondacije Walter Kraemer. "Zaprepašćen sam time kako se bezobzirno naša elita odriče vlastitog jezika i kulture", dodao je Kraemer.

Volkswagen je prošle nedelje objavio da ubuduće poslovni jezik kompanije neće biti nemački nego engleski. Uprava kaže da time želi da privuče najbolje i najpametnije u industriji. Po pisanju dnevnika Handelsblatt, Nemačka jezička fondacija je prošle godine kupila 200 deonica Volkswagena po 100 evra po deonici, a prodala ih u sredu za 137 evra i time zaradila 7.400 evra.

Volkswagen, globalni automobilski div, osnovan je 1937. u Wolfsburgu i tamo i danas ima svoje sedište. Kamen temeljac za prvu fabriku položio je Adolf Hitler i zadužio je upravu da proizvede automobil koji će biti dostupan svim Nemcima. Tako je nastala slavna Buba.

Izvor: Index.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Volkswagenčitanja : 1010Komentari