home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Novi Civic Type R je Nirburgring prešao za 7:43.80 minuta, što je novi rekord za serijska vozila sa prednjim pogonom na toj nemačkoj stazi dugačkoj 20.8 km.

Taj rekord je do sada inače držao Volkswagen Golf GTI Clubsport S sa vremenom od 7:47.19 minuta.

Takođe, to je i nepunih sedam sekundi bolje od stare generacije Civica Type R.

Podsećanja radi, novi Civic Type R pokreće 2,0 litarski turbo motor sa 320KS i 400 Nm obrtnog momenta, u paru sa manuelnim šestostepenim menjačem.

Ivan Mitić – Autoblog.rs

DOPUNJENO: U nastavku i PR saopštenje uvoznika Honde za Srbiju

Honda postavlja nove rekorde

Nakon premijernog predstavljanja na Sajmu automobila u Ženevi 2017, novi Civic Type R oborio je rekord za automobile sa prednjim pogonom na Nirburgring Nordšlajfe stazi. Ovaj automobil je 3. aprila 2017. obišao krug za 7 minuta i 43.8 sekundi.

Vreme obilaska kruga dostignuto je u završnoj fazi režima testiranja modela, na suvoj stazi sa optimalnom ambijentalnom temperaturom za najbolje performanse guma i pogonskog sklopa. Novi rekord predstavlja poboljšanje od gotovo 7 sekundi u poređenju sa prethodnikom ovog modela.

Novi Civic Type R bio je deo nove desete generacije razvojnog programa Civic-a – najveći u istoriji Honde – i projektovan je tako da pruži najbolju vožnju u hot hatch segmentu, kako na putu tako i na trkačkoj stazi.

Nekoliko faktora je doprinelo rekordu novog modela Civic Type R na Nordšlajfe stazi: njegovo srce predstavlja optimizovani i usavršeni dvolitarski VTEC TURBO motor koji proizvodi 320 KS i obrtni moment od 400 Nm. Novi kraći prenosni odnosi šestostepenog manuelnog menjača poboljšavaju ubrzanje automobila, dok sveobuhvatni aerodinamički paket novog Type R modela pruža izuzetnu stabilnost pri velikim brzinama, sa prvoklasnim balansom udobnosti i sportske vožnje.

Izuzetno čvrsta karoserija novog Civic Type R modela je za 16 kg lakša nego kod prethodnog, sa povećanjem torzione krutosti od 38%, što pruža značajno bolju upravljivost i stabilnost pri skretanju. Novo multilink zadnje oslanjanje povećava stabilnost u kočenju i smanjuje ukupno naginjanje automobila, omogućavajući kasnije kočenje i veće brzine pri skretanju u krivinama.

Rijuiči Kidžima, vodeći inženjer šasije modela Honda Civic Type R, saopštio je da najnoviji model pokazuje značajna poboljšanja na stazi Nirburgring u odnosu na model prethodne generacije.

“Na primer, vozači obično skreću u krivinu posle Mecgesfelda pri brzini od 150 km/h. Čak i u ovoj krivini za srednje brzine, brzina je za 10 km/h veća zahvaljujući izvanrednoj stabilnosti novog modela Type R. Dakle, sa poboljšanim performansama pri skretanju možemo da povećamo brzinu na stazi i omogućimo novom modelu Type R da dostigne mnogo kraće vreme obilaska kruga.”

Automobil koji je oborio rekord tehnički je odgovarao specifikaciji proizvodnje. Sigurnosni kavez postavljen je u bezbednosne svrhe, ali on nije doprineo većoj krutosti karoserije. Dodatna težina kaveza kompenzovana je privremenim uklanjanjem sistema za informacije i zabavu i zadnjih sedišta. Automobil je koristio gume koje su dozvoljene za drumski saobraćaj, ali koje daju najbolje performanse na trkačkim stazama.

Proizvodnja novog Civic Type R modela za evropske kupce počinje na leto 2017. u Hondinoj fabrici u Svindonu UK. Type R će se izvoziti širom Evrope na druga svetska tržišta, uključujući i Japan i SAD. Njegov dolazak u Severnu Ameriku će obeležiti prvu zvaničnu prodaju Type R sa Hondinim znakom.čitanja : 1182Komentari

Sjajno! Kako su krenuli, ugrozice GT klasu! Cekamo odgovor iz VW i Rendze.

Autor Optimus Prime 24 Apr 2017, 11:18

Opa, I Honda se iskesila,kakav zestok izazov za Renaultovo Sportsko odeljenje.Ako se i sad dokopaju najbrzeg kruga sa Meganom svaka im cast,ovo je jako,jako,brzo za seriske automobile sa pogonom na prednjoj osovini.Od mene respect Hondi za ovo fantasticno vrjeme na Ninburgringu.

Autor Renault Terminator 24 Apr 2017, 11:19

Kavez... I pitanje naravno guma.

Ovo je postao natječaj tko će se više razlikovat os serijskog automobila.

Autor N.N. 24 Apr 2017, 13:07

N.N

Gdje si ti vidjo kavez?I kakve gume?

Autor Renault Terminator 24 Apr 2017, 13:37

Jest stvarno ima kavez,al su ga dobro maskirali lopovi.Honda to radi vec drugi put.Ovo onda nije bas relevantno vrijeme jednog seriskog automobila.

Autor Renault Terminator 24 Apr 2017, 14:09

Nurburgring uopste nije relevantan. Tu ima mnogo prostora za manipulacije i fore.

Autor reCaptcha 24 Apr 2017, 14:42

reCaptcha

A na kojoj stazi nema...ako hoce to da rade.

Autor Renault Terminator 24 Apr 2017, 17:46

Ova testiranja rade proizvodjaci, znaci sami testiraju svoj proizvod i objavljuju vremena. Sta ih sprecava da povecaju snagu, smanje tezinu, dodatno ukrute auto?
Da ne pricam sto se vozi po razlicitim vremenskim uslovima, razliciti vozaci...

Autor reCaptcha 24 Apr 2017, 19:57

@reCaptcha 24 Apr 2017, 19:57

Apsolutno si u pravu. "Rekord" na Nirburgringu je postao obican marketinski trik, ne bi li poboljsali prodaju. Da nije tako, ne bi rekordi padali svako malo.

Uostalom, evo nam i nove ZR1 sa vremenom oko ili mozda cak ispod 7 minuta i Kamara ZL1 "1LE pack" sa nekih 7:20min.

Uskoro...

Autor Petar 24 Apr 2017, 21:44