home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Talbot-Lago

Kada se ime Talbot-Lago pomene u određenim krugovima, postajemo svedoci više nego impresioniranih reakcija.

Francuski proizvođač, nakon svega, kreirao je neke od najlepših kreacija na točkovima u art deko eri, zajedno sa kompanijom Bugatti. Međutim, primerak koji vidite, obećava da će se istaći od ostatka modela, čak i u postavci tako retke i prefinjene kompanije.

Talbot-Lago

Ovo je 1948 Talbot-Lago T26 Record Sport automobil, za čiju je karoseriju bio zadužen brend Saoutchik, jedan od najproslavljenijih tog doba.

Iako model nije ikoničan kao kabrio kupei kreirani od strane Figoni & Falasch u predratnoj eri, ovaj T26 je legenda u svakom smislu. Automobil poseduje šestocilindrični motor u ravni, zapremine 4,5 litara, a uglavnom je kreiran kao limuzina, sa dvoje ili četvoro vrata. Sport model koji je usledio posedovao je nešto kraću šasiju i više snage, odnosno, oko 195 ks.

Talbot-Lago

Radi poređenja, Ferrari 166, predstavljen iste godine, kao potpuno drugačiji model, posedovao je V12 motor, međutim, ovaj motor je posedovao duplo manje kapaciteta i nije mogao da ponudi više od 140 ks. Jaguar XK120 takođe je izašao na tržište tokom 1948. godine, a inicijalno je nudio 160 ks. Stoga, T26 važi za daleko potentniji automobil.

Talbot-Lago

Ovaj posebni model predstavljen je na 1950 Paris Motor Show, sajmu automobila, gde je osvojio prestižnu Grand Prix du Salon nagradu. Nakon Pariza, ovaj model potpuno nestaje sa lica zemlje i niko mu nije bio na tragu, dobar deo zadnje četvrtine prošlog veka. Jedan kolekcionar iz Nevade, otkrio ga je u jednom ambaru i u savršenom stanju. Trenutni vlasnik modela potpuno ga je restaurirao i vratio mu staru slavu, bez preteranih troškova.

Automobil se trenutno nalazi na listi kompanije Bonhams, koja će ga aukcionirati na svom Quail Lodge događaju u Montereju, tokom ovog avgusta.

Izvor: Autoexclusive.rsčitanja : 539Komentari