home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Terrafugia Transition

Američka firma Terrafugia je objavila nekoliko novih detalja o svom Transition letećem automobilu, koji bi trebao da krene u proizvodnju 2019.

Terrafugia je osnovana 2006. godine od strane grupe inženjera sa Insituta Tehnologije Masačusetsa, a prošle godine ju je preuzeo vlasnik Volvo automobila, kineski Geely. Cilj Terrafugie je da razvije vozilo koje može da ispuni zahteve koje propisuje Federalna administracija za avijaciju za lake sportske letelice, kao i da može da se koristi kao praktičan drumski automobil. U SAD, pilotska dozvola za lake sportske avione se relativno lako i jeftino dobija, jer zahteva samo 20 sati letenja. Vozilo koje teba da zadovolji ove uslove se zove Transition, ima kabinu sa dva sedišta, i sklapajuće krilo, koje će omogućiti ovom vozilu/letelici da stane u običnu kolovoznu traku na putu. Rasklapanje, odnosno “širenje” krila traje manje od jedne minute.

Već dokazane firme Dynon i BRS dobavljaju avio elektroniku, kao i sigurnosni padobran. Snaga će dolaziti iz hibridne postavke koja se sastoji od SUS motora u kombinaciji sa električnim motorom, dok će drugi crpiti energiju iz litijum-željezno fosfatne baterije. Terrafugia navodi da je ovakva vrsta baterije izabrana umesto litijum jonske iz bezbednosnih razloga. U vazduhu, Transition će nuditi “boost” funkciju, koja će pružati dodatnu snagu na kratko vreme kada je to potrebno. Transition bi trebalo da ima autonomiju od 643 km u vazduhu, i maksimalnu brzinu od 160 km/h. Terrafugia prima depozite od 10.000 dolara, a uprkos višestrukom pomeranju rokova obećava da će Transition biti spreman za isporuke 2019., uz početnu cenu od 279.000 dolara.

Izvor: Dmotion.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 272Komentari