home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Uber

Uber Technologies Inc je smanjio gubitak u drugom ovogodišnjem tromesečju u odnosu na isti period prošle godine, ali je još uvek daleko od ostvarivanja profitabilnosti koja mu je potrebna za inicijalnu javnu ponudu na berzi, planiranu za 2019. godinu.

Pod vodstvom Dare Khosrowshah, Uber je uložio u nova tržišta, a povukao se s onih na kojima je gubio milione dolara, poput kineskog, ruskog i s tržišta jugoistočne Azije. Kompanija širi svoj raspon usluga, poput dostave hrane, prevoza tereta, iznajmljivanja bicikala i skutera, tražeći nove prihode i mogući put ka profitabilnosti, izvan svog osnovnog poslovanja.

Uberov neto gubitak je u drugom kvartalu smanjen na 891 milion dolara, u poređenju s prošlogodišnjim gubitkom od 1,1 milijarde dolara.

Neto prihodi u tom tromesečju, u koje nisu uračunate plate vozača, kao ni promocije i povraćaj novca, iznosio je 2,8 milijardi dolara, što je 8 posto više nego u prvom kvartalu, odnosno 60 posto više u odnosu na isti period 2017.

Ipak, rast Ubera je ugrožen u avgustu zbog odluke njujorških gradskih vlasti da ograniči izdavanje dozvola za obavljanje taksi usluga po principu ekonomije deljenja tokom sledećih godinu dana. Osim toga, kompanija se suočava i s dugotrajnim i skupim pravnim bitkama, uključujući i onu koja se bavi klasifikacijom vozača kao samostalnih preduzetnika.

Uber je privatna kompanija koja ne mora da javno objavljuje svoje finansijske izveštaje, ali nedavno su odlučili da povećaju transparentnost objavljivanjem odabranih brojki budući da planiraju inicijalnu javnu ponudu deonica.

Najnovija procena vrednosti kompanije početkom ove godine je iznosila 72 milijarde dolara. Ali, to je bilo utemeljeno na ideji o Uberu kao najvećem globalnom servisu za usluge vožnje i logistiku. U međuvremenu, Uber je od te vizije odstupio, što bi moglo da natera investitore na procenu da kompanija manje vredi.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 336Komentari