home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volkswagen fabrika

Potražnja za automobilima u Evropi je snažno ubrzala u avgustu, saopštilo je udruženje evropskih proizvođača automobila ACEA, pripisujući neuobičajeni letnji skok popustima uoči uvođenja strožeg testa emisija izduvnih gasova.

U avgustu je u 27 zemalja Evropske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrovano 1,13 miliiona novih automobila, čak 31,2 posto više nego u istom mesecu prošle godine, utvrdili su u ACEA-i.

"Najverovatnije objašnjenje izuzetnog rasta je uvođenje novog WLTP testa koji se od 1. septembra primenjuje pri registraciji svih novih automobila. Zbog toga su neki proizvođači automobila vozila koja nisu testirana po WLTP-u ponudili po izuzetno atraktivnim cenama", tumače u ACEA-i.

Od ovog meseca automobili u Evropskoj Uniji moraju da zadovolje standarde koji se proveravaju novom Svetskom procedurom harmonizovanog testiranja lakih vozila (WLTP).

ACEA je u saopštenju objavila i podatke za jul, prema kojima je prodaja u tom mesecu na godišnjem nivou povećana 10,5 posto, uz registrovanih 1,28 miliona novih automobila.

Ističu da je u avgustu zahvaljujući popustima u mnogim zemljama EU-a i na pet vodećih tržišta zabeleženo dvocifreno povećanje broja registrovanih novih automobila.

Najviše je među pet vodećih tržišta u avgustu skočila prodaja u Španiji, za 48,7 posto. Slede Francuska sa 40,0 posto i Nemačka s 24,7 posto.

Nakon više meseci slabih rezultata, snažno je u avgustu porasla i prodaja u Velikoj Britaniji, za 23,1 posto. U julu je povćana za mršavih 1,2 posto.

U celoj grupi 'starih' članica EU-a prodaja novih automobila je povećana u avgustu 28,1 posto, uz registrovanih 980.677 novih automobila.

U 'novoj' Evropi rast je bio dvostruko snažniji, uz registrovanih 99.367 novih automobila.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rs

EU: Potražnja za putničkim automobilima porasla za 6,1 posto

Potražnja za novim automobilima u prvih osam meseci ove godine u Evropskoj Uniji porasla za 6,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je ACEA.

U osmomesečnom periodu u 28 zemalja EU je registrovano 10,8 miliona novih automobila, navode iz ACEA-a.

Gledajući najveća tržišta, rast je zabeležen u Španiji (14,6 posto), Francuskoj (8,9) i Nemačkoj (6,4), a pad u Italiji (0,1) i Velikoj Britaniji (4,2).

Najveći udeo od 25,1 posto u prodaji putničkih automobila na tržištu EU je ostvarila VW grupa sa svojim brendovima Volkswagen, Audi, Porsche, Seat, Škoda… Slede PSA grupa (Peugeot, Citroen i Opel) sa 15,9 posto i Renault grupa (Renault, Nissan, Dacia) sa 10,9, prenosi Anadolu Agency (AA).

U celoj 2017. godini u EU je prodato više od 15 miliona putničkih automobila, što je bilo za 3,4 posto u odnosu na 2016.

Izvor: Anadolu Agencyčitanja : 373Komentari