home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Amsterdam parking

Sat parkiranja u centru Amsterdama trenutno se naplaćuje 5 evra, a predloženo je da od aprila naredne godine poskupi 50 odsto.

U mnogim velikim evropskim gradovima parking je papreno skup, pa ni holandska metropola nije izuzetak. Vozače koji žele da se svojim automobilim dovezu u sam centar Amsterdama, parkiranje na ulicama ovog grada košta 5 evra po satu. Međutim, oni koji to budu činili od aprila 2019, moraće za istu uslugu da izdvoje čak 7,5 evra po satu.

Trenutna cena parkiranja na ulicama u centru Amsterdama bila je nepromenjena tokom osam godina, a ako se usvoji predloženo poskupljenje, koštaće 50% više.

Iza odluke vlasti o poskupljenju krije se namera da se vozači destimulišu da voze svoje automobile uskim ulicama istorijskog centra Amsterdama. Krajnji cilj je da se automobili potpuno proteraju iz užeg gradskog jezgra. U planu je da se u narednih sedam godina 7.000-10.000 parking mesta ukine, a njihovo mesto zauzeće zelenilo i sadržaji za rekreaciju.

Takođe, gradske vlasti žele da oslobode više prostora za pešake i bicikliste, s obzirom da su Holanđani poznati po tome da u ogromnom broju koriste bicikl kao svakodnevno prevozno sredstvo.

Sa druge strane, vozači se podstiču da svoje automobile ostavljaju na jeftinijim javnim parkiralištima na periferiji Amsterdama, a zatim da se prevezu do centra gradskim prevozom (voz, metro, tramvaj...) po nižoj ceni od tržišne. U tu svrhu, grad će investirati 400 miliona evra u dalji razvoj i poboljšanje javnog saobraćaja.

Izvor: B92.net

Foto: Conscioustravelguidečitanja : 637Komentari