home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
FCA

Fiat Chrysler Automobiles će platiti više od 700 miliona dolara kako bi rešio tužbe američkog ministarstva pravosuđa i vlasnika dizel vozila zbog tvrdnji da je koristio nelegalni softver koji je prikrivao stvarne nivoe štetnih emisija njegovih 104.000 dizelskih vozila.

Fiat Chryslerće  od tog iznosa 311 miliona dolara platiti američkim i kalifornijskim regulatorima, oko 75 miliona dolara državama koje istražuju više nivoa emisija, kao i dodatna sredstva za nadoknadu viška emisija iz starijih dizelskih automobila. Takođe će platiti 280 miliona dolara za nagodbu s vlasnicima vozila, rekli su izvori za Rojters.

Fiat Chrysler je negirao bilo kakvu zloupotrebu, objavivši ranije da nikad nije bilo pokušaja da se stvori softver kojim bi se kršila pravila o emisijama.

Očekuje se da će Robert Bosch GmbH, nemački dobavljač auto-delova koji je napravio neke delove dizelskog motora Fiat Chryslera, saopštiti da će podmiriti troškove tužbe američkim vlasnicima u visini od 30 miliona dolara.

Američko Ministarstvo pravosuđa je tužilo Fiat Chrysler u maju 2017. godine zbog ilegalnog korišćenja softvera kojim se prikrivaju više emisije štetni gasova u 104.000 američka dizelska vozila, modela iz perioda od 2014. do 2016.

Fiat Chrysler je u julu 2017. od američkih regulatora dobio odobrenje za prodaju dizelskih vozila s ažuriranim softverom. Vlasnici vozila bi trebalo da dobiju prosečno 2.800 dolara po završetku ažuriranja softvera.

Američki i kalifornijski regulatori su pojačali nadzor nad dizelskim vozilima nakon što je Volkswagen AG priznao 2015. godine da je godinama ilegalno instalirao softvere u američkim vozilima kako bi izbegao emisijske standarde.

VW je tada pristao da plati više od 25 milijardi dolara SAD-u za potraživanja od strane vlasnika, regulatora okoline, država i trgovaca. Regulatori su takođe ispitivali emisiju dizelskih goriva u Daimlerovim Mercedes-Benz vozilima.

Fiat Chrysler je još suočen s kriminalističkom istragom koju sprovodi američko Ministarstvo pravosuđa.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 333Komentari