home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volkswagen ID Cargo

Globalni proizvođači automobila planiraju da povećaju ulaganja u tehnologiju električnih automobila za 300 milijardi dolara u sledećih 10 godina, a gotovo polovina tog iznosa biće usmerena u Kinu, pokazuje Rojtersova analiza.

Kapitalna potrošnja bez presedana je najvećim delom podstaknuta merama vlada širom sveta kojima nastoje da se smanji emisija CO2. Dodatni motiv je daljnji razvoj tehnologije koja je smanjila trošak baterija, produžila autonomiju između punjenja i skratila vreme punjenja električnih automobila, čineći ih privlačnijima za potrošače.

Kina i druge zemlje uvode dodatna ograničenja za benzinske i dizelske motore, pa su kompanije ubrzale proces prelaza na električne automobile. Tako su pre godinu dana proizvođači najavljivali da planiraju ulaganje 90 milijardi dolara u razvoj električnih vozila.

U međuvremenu se ta brojka popela na 300 milijardi dolara kako bi se stvorili uslovi za masovnu proizvodnju električnih vozila u Kini, Evropi i Severnoj Americi. Iznos nadmašuje vrednost privrednih aktivnosti u Egiptu i Čileu, primećuje Rojters.

Volkswagen MEB

Agencija je došla do tog iznosa analizom investicijskih i budžeta javne nabavke, koje je u protekle dve godine objavilo 29 vodećih proizvođača automobila u svetu, većinom iz SAD-a, Kine, Japana, Južne Koreje, Indije, Nemačke i Francuske.

Gotovo trećina ukupne potrošnje, oko 91 milijarde dolara, otpada na grupu Volkswagen, koja agresivno nastoji da se distancira od skandala s lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova iz dizelskih automobila.

VW-ov plan elektrifikacije uključuje kapacitete na tri kontinenta za proizvodnju do 15 miliona električnih vozila do 2025. godine, uključujući 50 električnih i 15 hibridnih modela. Nemačka kompanija namerava da potrošačima ponudi elektrifikovane verzije svih 300 modela u globalnom portfelju koji uključuje 12 brendova.

U poređenju s tim planovima Daimlerove ambicije deluju skromno budući da je taj proizvođač najavio ulaganja od 42 milijarde dolara. Poređenja radi, vodeći američki proizvođač General Motors je najavio da na razvoj električnih i visoko automatizovanih automobila planira da potroši osam milijardi dolara.

Oko 45 posto globalno planirane kapitalne i potrošnje na javnu nabavku - više od 135 milijardi dolara - biće usmereno u Kinu koja naveliko promoviše proizvodnju i prodaju električnih vozila kroz sistem kvota, kredita i različitih podsticaja.

Rojters takođe napominje da utvrđena brojka o 300 milijardi dolara ne uključuje planirana ulaganja i javnu nabavku koji još nisu navedeni u službenim dokumentima.

Stvarna potrošnja proizvođača na istraživanje i razvoj, projektovanje, proizvodne alate i nabavku će verovatno biti značajno veća. Analiza nije obuhvatila ni povezana ulaganja dobavljača u automobilskoj industriji, tehnoloških kompanija i velikih kompanija u drugim sektorima, od energetike preko vazduhoplovstva do elektronike i telekomunikacija, ističe se u Rojtersovom izveštaju.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 510Komentari