home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Porsche EV

Nekada smo performanse automobila definisali prema vremenu potrebnom da iz mesta ubrzaju do 100 km/h, ali s novom erom električnih vozila ovo merilo bi moglo da padne u drugi plan.

Toga su najbolje svesni u Porscheu koji se sprema za lansiranje svog prvog serijskog električnog automobila - Taycana.

Nemci znaju da je u doba top performansi teško diferencirati razliku između sprinta iz mesta do 100 km/h za 2,7 ili 2,8 sekundi, ali zato će svaki vlasnik električnog automobila itekako osetiti višeminutne razlike u vremenu potrebnom da se napuni baterija njihovog vozila.

Taycan bi zato trebalo da bude najbrži automobila na svetu u klasi osvežavanja kapaciteta baterije.

U Porscheu tvrde da Taycanova 800-voltna baterija, spojena na brzi punjač od 350 kW, može da poveća autonomiju vozila sa 0 na 96 km za četiri minuta. Nemamo podatke o Teslinim automobilima za ovako kratke periode, ali automobili iz Palo Alta na Superchargerima od 120 kW najbrže dostižu 80 posto kapaciteta baterije za 30-ak minuta.

Taycan je deklarisan na autonomiju od 500 km s jednim punjenjem, a u Porscheu su potvrdili da će kupci s one strane Atlantika uz novi automobil dobiti pravo na tri godine besplatnog korišćenja mreže Volkswagenovih brzih punionica Electrify America.

Ostaje da se vidi da li će Porsche istu uslugu ponuditi i Evropljanima. Nemci će tek definisati cenu Taycana, ali potražnja je već sada tolika da su u Štutgartu odlučili da povećaju planiranu proizvodnju sa 20.000 na 40.000 primeraka godišnje.

Izvor: Tportal.hr

Foto: Porschečitanja : 812Komentari