home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Tesla požar

Tesla je najavio update softvera za bateriju nakon što su skorašnji požari uništili tri Modela S locirana u Šangaju, San Francisku, i Hongkongu.

Iz Tesle navode da se istraga nastavlja, ali da su iz mere bezbednosti počeli da šalju unapređeni softver za baterije Modela S i X, koji bi trebalo da izmeni njihove postavke za punjenje i termalni menadžment. Tesla tvrdi da će update „zaštititi bateriju i unaprediti njenu trajnost.“ Iz američke kompanije dodaju da još uvek nisu otkrili uzrok problema sa baterijom, ali da će odreagovati ako se on identifikuje. „Bezbednost naših kupaca je glavni prioritet“, navodi se u saopštenju. Update softvera stiže nakon što su se tri Tesla automobila zapalila u manje od mesec dana. Prvi incident se odigrao u aprilu u Šangaju, kada se Model S iznenada zapalio u parking garaži.

Video iz nadzorne kamere pokazuje dim koji dolazi od ispod automobila, nakon čega ceo automobil eksplodira. Drugi požar se desio početkom ovog meseca u privatnoj garaži u San Francisku. Kao i u prvom slučaju, niko nije povređen, ali je automobil uništen. Sličan incident je zabeležen u u utorak kada su mediji iz Hongkonga preneli da se Model S zapalio na parkingu trgovačkog centra, samo pola sata nakon što je parkiran. Tesla ukazuje na to da se na putevima sveta nalazi preko pola miliona Tesla automobila i da su opisani požari retkost. Međutim, iz Tesle i sami priznaju da je čak i jedan požar previše. „Iako su požari koji uključuju Tesla automobile veoma retki, a naši automobili 10 puta manje podložni požaru od automobila na benzin, verujemo da je pravilno težiti broju koji je nula“, navodi se u saopštenju Tesle. Do sada je prijavljeno najmanje 14 slučajeva u kojim se Tesla zapalio, ali je u većini slučajeva baterija bila oštećena prilikom udesa. Činjenica da su se tri Teslina automobila zapalila sama od sebe dok su bila parkirana je zabrinjavajuće, ali se nadamo da će Tesla ubrzo naći rešenje.

Izvor: Dmotion.rs

Foto: arhivačitanja : 327Komentari