home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lilium

Među brojnim startapovima koji razvijaju leteće taksije nalazi se i firma Lilium koja razvija svoju letelicu koja može da vertikalno uzleti i sleti, lebdi i zatim leti kao avion.

Konačni cilj je da se proizvede električni leteći taksi koji će biti u stanju da prevozi pet putnika na kratke udaljenosti bez zagađivanja okoline. Za razliku od mnogih sličnih projekata, njihov taksi je poleteo, iako za sada ne može ništa drugo osim da malo lebdi.

Pogonski sistem ove letelice se sastoji od 36 električnih jet motora integrisanih u krila i rep koji pri uzletanju stoje u vertikalnom položaju, a kada "taksi" stigne na određenu visinu okreću se za 90 stepeni, kako bi omogućili horizontalni let.

Drugim rečima, letelica uzleće poput drona, a zatim koristi krila poput aviona, što omogućava let brzinom većom od 300 km/h korišćenjem samo 10 posto ukupne snage koja iznosi 2000 konjskih snaga.

Letelica će imati mogućnost autonomnog leta, ali Lilum želi da u njoj sedi "taksista" koji će prevoziti putnike i odgovarati za njihovu bezbednost. Letelica čeka odobrenje Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) i zatim će ga zatražiti i od američke FAA.

Firma namerava da svoje taksi usluge naplaćuje oko 70 dolara za letove vazdušne udaljenosti do 20 km, a svoju komercijalnu uslugu želi da pokrene do 2025. godine.

Autor/izvor: SEEbiz / Vidi.hr

Foto: Liliumčitanja : 363Komentari