home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Dacia menjač

Automatski menjači polako preuzimaju primat u automobilima – sve su popularniji jer omogućavaju veći fokus na put i olakšavaju kretanje u velikim, sve konstantnijim gužvama.

Međutim, pouzdanost je i dalje ključno pitanje kod automatika, bez obzira što su značajno napredovali u odnosu na prethodne decenije, piše B92.

Zbog složenijeg sistema funkcionisanja znatno su osetljiviji i samom tim skuplji za održavanje od standardnih manuelaca. Međutim, kao i u svakom segmentu života postoje dobri, preporučljivi automatici i oni lošiji koji su za izbegavanje.

Trenutno u javnosti status najgoreg automatika na tržištu nosi DP0/AL4 iz Renault-Nissan grupacije. Francusko-japanska alijansa ovaj automatik koristi u pristupačnijim modelima, poput Dacie Logan i Sandero.

Međutim, prisutan je i u modelima drugih francuskih proizvođača poput Peugeota 308 i Citroena C4.

Na drugom mestu ove liste je prva serija robotizovanog menjača iz Volkswagena pod oznakom DSG DQ200.

"Pobedničko" postolje popunjva JATCO menjač poznat i kao JF011E koji je zastupljen u Nissanovim krosoverima Juke, Qashqai i X-Trail. Za njega je karakteristično da se posle 50.000 pređenih kilometara javlja zujanje iz konusnih ležajeva.

Naravno, i najozloglašeniji menjač može biti pouzdaniji od najkvalitetnijeg, a ključan faktor je pažljivo i redovno održavanje. Kao i za svaki drugi segment automobila, jer je to ipak sve potrošni materijal.

Izvor: B92.net

Foto: Daciačitanja : 1070Komentari