home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Zimske gume

Prvi novembar je dan kada umesto letnjih guma vozači u Srbiji na svojim automobilima treba da imaju montirane zimske pneumatike. Bez obzira na to što vremenski uslovi još uvek ne zahtevaju ovu promenu, zimsko vreme vrlo brzo stiže, pa je savet da se na vreme izvrši zamena kako bi se izbegle gužve kod vulkanizera.

Kako se sneg u određenim delovima naše zemlje zadržava i po mesec dana i kako su uslovi na putevima raznoliki, preporuka je da se obrati pažnja na vrstu, ali i kvalitet guma, kao jednu od najvažnijih stavki vezanih za bezbednost u saobraćaju.

Zimske gume

Zimske gume imaju jedinstvene karakteristike koje služe da umanje rizik od proklizavanja na snegu i ledu, kao i da se prilagode vožnji u hladnim uslovima, odnosno kada se temperatura spusti ispod sedam stepeni celzijusa. Međutim, vozači odlično znaju da nisu sve gume iste, jer u zavisnosti od modela automobila, kao i željenih performansi, postoje razlike i među zimskim pneumaticima.

Stručnjaci iz kompanije Continental poručuju da je vrlo jednostavno prepoznati kvalitetne gume prilagođene zimskoj vožnji. Na bočnom zidu nalaze se prepoznatljive oznake M+S i tri planinska vrha sa pahuljicom. U slučaju da guma nema ni jedan od ta dva simbola onda nije predviđena za vožnju u zimskim uslovima.

M+S simbol

Gume sa M+S simbolom koji označava blato i sneg (mud + snow), imaju mekši gazeći sloj i posebno dizajnirane šare kako bi pokazale bolje performanse u zimskim uslovima od obične gume. Međutim, treba imati u vidu da one nisu testirane u pravim zimskim uslovima, odnosno na snegu i ledu, pa samim tim nisu dovoljno pouzdane.

Tri planinska vrha sa pahuljicom

Simbol označava da su zimske gume napravljene prema propisima UNECE (Ekonomske komisije za Evropu pri Ujedinjenim nacijama), koji pre svega važe u zemljama Evropske unije, ali i u mnogim drugim državama koje sistematski vode računa o bezbednosti u saobraćaju. Gume sa ovim simbolom razlikuju se od onih koje poseduju samo M+S oznaku po tome što su njihove performanse objektivno testirane na snegu i u težim zimskim uslovima. One pružaju visoke performanse u pogledu bezbednosti, kontrole na snegu, ledu i uopšte niskim temperaturama.

Pored ovih oznaka, pravi poznavaoci automobila odlično znaju da Continental WinterContact gume imaju ponekad i slova poput S za sportske modele sa jačim motorom i P koje je oznaka za performanse.

Kako vožnja po snegu predstavlja poseban izazov vlasnicima sportskih automobila, kao i luksuznih modela sa jakim motorima, kompanija Continental u svojoj ponudi nudi vrhunske gume WinterContactTM TS 860 S koje prema brojnim analizama i istraživanjima odlikuju ultra visoke performanse.

Glavni fokus inženjera iz ove nemačke kompanije bio je kratak kočioni put, precizno upravljanje na suvom, kao i vrhunske performanse kod upravljanja na snegu. Kratak trag kočenja postiže se zahvaljujući „kočionom žljebu“ odnosno širokoj šari koja prolazi kroz sredinu gazećeg sloja, dok čvrsti i široki blokovi služe za precizno upravljanje. Mnoštvo šara i kanala dobro povezuje gumu sa snegom, pa tako omogućava sportsku vožnju i na tipičnim zimskim putevima.

Model koji je pokazao izuzetne performanse tokom hladne sezone je WinterContactTM TS 850 P. Jedinstveni pristup dizajnu ovog pneumatika obezbeđuje ekstremnu preciznost pri ubrzavanju i skretanju, dok ActiveBand tehnologija značajno smanjuje trag kočenja na suvim i mokrim podlogama.

Za vozila u kompakt i srednjoj klasi Continental preporučuje WinterContact™ TS 860, kao model koji pruža maksimalnu bezbednost u zimskim vremenskim uslovima. Odlikuje je Cool Chill tehnologija, koja obezbeđuje izuzetne performanse kočenja. Liquid Layer Drainage sistem smanjuje zaustavna rastojanja na putevima prekrivenim mrazom i ledom, dok Snow curve+ omogućava bezbedno skretanje na putevima prekrivenim snegom.

Još jedna važna stavka tokom zimskih dana je praćenje pritiska u gumama. Pravilno se proverava kada je guma hladna, odnosno kada vožnja do kompresora nije trajala dugo. Preporuka je da se pritisak proverava dva puta mesečno čime se obezbeđuje sigurna vožnja, a i potrošnja goriva je manja.

PR saopštenječitanja : 614Komentari