home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Polovnjaci

Realno je da od 2021. godine u Srbiji na snagu stupi zabrana uvoza automobila sa „evro3” standardom motora, izjavio je danas ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, a prenosi Tanjug.

On je za TV Prva rekao da je to jedna od mera koja je neophodna za smanjenje zagađenja vazduha, kao i borbe sa opasnim otpadom, što stari automobili nakon upotrebe postaju.

„Nisam siguran da možemo više da dozvoljavamo da budemo groblje najlošijih automobila”, kazao je Trivan i dodao da su automobili sami po sebi opasni otpad i da se tu ne radi samo o izduvnim gasovima kojima zagađuju vazduh.

Kako je naveo, Ministarstvo zaštite životne sredine daleko je „doguralo sa inicijativom za zabranu uvoza 'evro3' automobila”, međutim, kako dodaje, i tu je potrebno postići određeni konsenzus u društvu.

Trivan navodi da bi za početak bio zabranjen uvoz „evro3” motora, a da lično smatra da bi bilo dobro razmisliti i o zabrani „evro4”.

„Nije reč samo o zagađenju, već i o bezbednosti. Ne verujem da će cena bitno uticati na to šta ćemo raditi, država mora da povuče taj potez da bismo sami sebe zaštitili. I u ovome što se desilo poslednjih 15 dana kada je zagađenost u pitanju, vidimo posledice saobraćaja, odnosno saobraćaj je značajno doprineo tome”, rekao je ministar, prenosi Tanjug.

Ističe da prvi korak ka smanjenju zagađenosti vazduha koji se tiče saobraćaja jeste da se eliminišu loši motori, a da je drugi korak da se ograniči kretanje vozila koja najviše zagađuju, što bi kroz par godina doprinelo znatnom padu zagađenja vazduha iz automobila.

Izvor: Tanjug.rs

Foto: arhivačitanja : 443Komentari