home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW Z8

BMW Z8 zauzima posebno mesto među svim ljubiteljima bavarske marke, ali i automobila uopšte. Kultni BMW-ov roadster je razvijan pod kodnim imenom E52 od 1993. do 1999. godine, a za dizajn se brinuo tim na čelu s Chrisom Bangleom.

Pre nego što je krenuo u prodaju, BMW Z8 je bio glavna zvezda filma „Svet nije dovoljan”, jednog od nastavaka filmova o tajnom agentu Jamesu Bondu. Već je tamo zadivio svet svojim bezvremenskim dizajnom, a priča je ista i dan danas. Iako je od predstavljanja dakle prošlo praktično 20 godina, Z8 i dalje izgleda kao da je tek sišao s proizvodne trake. A jedan očuvani primerak je nedavno osvanuo na Bring a Traileru gde je vlasnik odlučio da ga ponudi u obliku onlajn aukcije.

BMW Z8

Konkretni primerak je lakiran u Jet crnu boju, postavljen je na atraktivne 18-inčne naplatke, a do sada je prešao tek 19 hiljada kilometara, odnosno tek prosečnih 1000 km godišnje.

BMW Z8

Već sa slika je vidljivo da je automobil u besprekornom stanju. U unutrašnjosti se ističu crna kožna električno podesiva sedišta koja su pritom i grejaana kao i niz sjajno crnih elemenata.

Ispod poklopca motora se nalazi 4,9 litarski S62 V8 motor snage 400 KS uz 498 Nm obrtnog momenta. Snaga se putem 6-stepenog ručnog menjača prenosi na zadnje točkove. Zvanične brojke tako kažu da ubrzanje do stotke traje tek 4,7 sekundi.

U periodu od 2000. do 2003. godine je proizvedeno tek nešto više od 5 hiljhada primeraka, a u SAD-u je završilo tek njih 317. Zato ne čudi da je trenutna cena na onlajn aukciji prilično visokih 90 hiljada dolara, a budući da je do kraja ostalo još 5 dana, ne bi se čudili i da probije granicu od 100 hiljada...

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Bring a Trailerčitanja : 418Komentari